ОВО ЈЕ НАЈМОЋНИЈИ БРОД НА СВЕТУ: Американци прогласили руску нуклеарну крстарицу за “страх и трепет мора”

Новости онлине

18. 04. 2021. у 13:26 >> 13:41

У СЛУЧАЈУ успешне, али дуготрајне модернизације, тешка нуклеарна ракетна крстарица „Адмирал Нахимов“ могла би постати најмоћнији ратни брод у Руској морнарици, а можда и на свету, пише војни аналитичар Питер Сучиу у америчком листу „Нешнал интерест“.

ОВО ЈЕ НАЈМОЋНИЈИ БРОД НА СВЕТУ: Американци прогласили руску нуклеарну крстарицу за “страх и трепет мора”

Фото: Принтскрин Јутјуб

-Све добре ствари се догађају онима који чекају: после предузетих напора за модернизацију 'Адмирал Нахимов' ће сигурно постати најмоћнији ратни брод у руској морнарици, а можда и на свету. Биће опремљен разноврсним радарима и сензорима, као и различитим офанзивним и одбрамбеним наоружањем- наводи Сучиу.

Аутор сумња у речи шефа Уједињене корпорације за бродоградњу (ОСК) Алексеја Рахманова, који је прошлог лета рекао, да се ускоро очекује крај модернизације крстарице.

-Ратни брод је, у ствари, више времена провео на модернизацији него на мору. Узимајући у обзир недавна кашњења, модернизација би могла трајати више од десет година. Иако је то, можда, одличан ратни брод и један од најмоћнијих на свету, Русији још предстоји да га порине у море и ко зна када ће се то заправо догодити- пише експерт.

Прошле недеље је извор у одбрамбено-индустријском комплексу саопштио, да ће тешка нуклеарна ракетна крстарица пројекта 11442М (шифра „Орлан“) „Адмирал Нахимов“ бити предата Ратној морнарици Русије најраније 2023. године.

Изградња брода је почела у мају 1983. године на Балтијском бродоградилишту, а већ у децембру 1988. године брод је ушао у састав морнарице СССР-а. Брод се првобитно звао „Калињин“, али је 1992. године преименован у част познатог руског адмирала Павла Нахимова, који је поразио турску флоту 1853. године у Синопу.

„Адмирал Нахимов“ је 1997. године модернизован, али због финансијских потешкоћа, које је Русија имала тих година, ремонт се одуговлачио, тако да су радови фактички започети тек 2013. године, наводи амерички лист. У оквиру модернизације крстарица ће добити разне врсте пројектила и хиперсоничне ракете „Циркон“.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Kocić Marko

18.04.2021. 14:59

Napredovanje svake države u više oblasti,vladavine prava, ekonomiji i ostalim pravcima,treba rezultirati i jačanjem zdravstva,školstva i u ovom slučaju vidimo bezbednosnih snaga,koje su u konačnom i garancija mira i daljeg razvoja.

Posmatrač iz Nemačke

18.04.2021. 20:18

Amerikanci znaju da dobro lažu o novom naoružanju njihovih protivnika, u ovom slučaju Rusije i Kine. Ma koliko da je novo naoružanje savremeno, niko ne isključuje mogućnost ni da su sistemi SAD istovredni kao i ruski ili kineski sistemi, možda čak i da su i masovniji i bolji ali ipak obaveštajne službe SAD lansiraju u javnost strašne priče o nadmoćnosti tuđih oružanih sistema, ratnih brodova, reketnog štita itd. -prave horor priče! Cilj je jasan na taj način tom propagandom oni ubeđuju i Kongres i Senat da se dozvole najvećem vojnom budžetu u istoriji SAD još stotine dodatnih milijardi US $ -kako bi se navodno pariralo Rusima i Kinezima! Sa uspehom! Znači trku o naoružanju potstiču SAD i njihove službe.