СЕЛАКОВИЋ ОБАВЕСТИО ЛАВРОВА: Приштина не поштује Бриселски споразум, притисци због Русије на Србију увек постоје

Novosti online

16. 04. 2021. у 18:42

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да су притисци на Србију због њених односа са Русијом увек на агенди западних партнера наше земље, али да она остаје верна пријатељству с Русијом.

СЕЛАКОВИЋ ОБАВЕСТИО ЛАВРОВА: Приштина не поштује Бриселски споразум, притисци због Русије на Србију увек постоје

Никола Селаковић / Фото Танјуг

Позиција Србије се не мења, Србија не уводи санкције Руској Федерацији. Иако смо ми држава посвећена европском путу наше вишевековно пријатељство са руским народом и РФ се не мења. Постоје ствари које су унутрашња питања Руске Федерације и ми се у таква питања не мешамо, рекао је Селаковић на заједничкој конференцији за новинаре са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

Како је истакао, две земље отворено и искрено разговарају и гледају како једна другој да помогну.

- Србија братској и пријатељској Русији не уводи санкције. Кад је реч о притисцима, они увек постоје. Питање наших односа са Руском Федерацијом јесте увек једно од питања на агенди с нашим западним партнерима. Али ми имамо јасну позицију коју не мењамо. Једина смо држава у том делу Европе која остаје верна и доследна тој позицији - нагласио је српски министар.

Обраћајући се Лаврову са „драги Сергеј“, он се захвалио домаћину на топлом, братском гостопримству и спремности да отворено и пријатељски разговарају о свим темама од интереса зарад, како је рекао, оног што је суштина политике Србије, а то је очување мира и стабилности на Западном Балкану.

Селаковић је још једном изразио захвалност Министарству спољних послова Русије и Лаврову лично на, како је рекао, несебичној, континуираној и принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и пружању подршке на решавањем питања КиМ мирним дипломатским средствима путем дијалога, за шта је Београд спреман, на чему ради и на чему је изградио свој интегритет.

Обавестио је и Лаврова да Приштина и даље није спровела нити је почела да је спроводи једину обавезу из Бриселског споразума а то је формирање ЗСО.

Како је рекао, на састанку с Лавровом разговарано је и о економској сарадњи, као и о ратификацији споразума о Евроазијској економској унији, који да би почео да се спроводи треба да ратификује још Јерменија.

Према речима Селаковића, вредна подршка је и иницијатива за потписивање стратешког руско-српског програма економске сарадње за период од 2020-2026. Он се осврнуо и на сарадњу у сфери енергетике, подсетивши да је гасовод Балкански ток почео да функционише од 1. јануара.

Селаковић је такође захвалио Русији на помоћи у условима пандемије и кроз активност руских АБХО јединица у Србији, и кроз испоруку а сада и покретање производње вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Србији.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)