"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Нови удар на Србију и Вучића - Хаг нас пријављује Савету безбедности УН због Радете и Јојића!

Новости онлајн

16. 04. 2021. у 17:34

МЕХАНИЗАМ у Хагу пријавиће Србију Свету безбедности УН због несарадње у случају радикала Вјерице Радете и Петра Јојића, сазнају "Новости".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Нови удар на Србију и Вучића - Хаг нас пријављује Савету безбедности УН због Радете и Јојића!

Фото: А.Станковић

Овај скандалозан потез тумачи се као нови притисак западних сила на нашу земљу, а очекује се да ће председник Александар Вучић сутра подробније говорити о томе. 

Наиме, судија Ли Даћун тврди да је Србија морала да изручи Јојића и Радету. У његовој одлуци пише да је статут Механизма (који је наследио предмете Хашког суда) изнад домаћег законодавства на које се Србија позива као препреку за изручење. Наводи да је небитно то што се истиче спремност да се радикалима суди пред српским правосуђем.

Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС Војислава Шешеља.

У јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио је да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете који је био на снази од 2015. године. На ту одлуку тужилаштво се жалило и она је укинута. Судији Акају Савет безбедности није продужио мандат у Механизму, а на његово место у децембру 2018. године је именован судија Ли Даћун.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Mapko

16.04.2021. 19:22

"Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили" Kako se ja secam, tako je monstrum ratni zlocinac i islamisticki terorista Naser Oric preko svoje ljude zastrasivao svedoke, neki su ubijeni, takodje je to radio Haradinaj i nikom nista, srpske zrtve su uvredjene jel su zlocinci oslobodjeni.

buki

17.04.2021. 02:14

Bar 90% Srba ne poštuje Haški tribunal, pa hoće li svima da nam sude u Hagu? Osim toga poštovanje nekog ili nečeg se ne može nametnuti silom, nego se zaslužuje, a kako poštovati nekog ko namerno uništava dokaze o vađenju organa Srbima i odaje imena zaštićenih svedoka, iako dobro znaju kako su završili svi svedoci u slučaju Haradinaj?