АУСТРАЛИЈСКИ ПРЕМИЈЕР О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Разматрамо путовања ван земље за ревакцинисане

танјуг

16. 04. 2021. у 10:06

АУСТРАЛИЈА ће размотрити отварање међународних граница како би дозволила особама које су ревакцинисане против ковида-19 да путују ван земље, рекао је данас премијер Скот Морисон.

АУСТРАЛИЈСКИ ПРЕМИЈЕР О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Разматрамо путовања ван земље за ревакцинисане

Фото: Танјуг/АП

Аустралијски држављани и особе које имају пријављен боравак у тој земљи тренутно не могу да напусте земљу због рестриктивних мера, осим уколико немају посебну дозволу, док путници који се враћају из иностранства морају да буду у хотелском карантину две недеље о свом трошку, јавио је Ројтерс.

-Први циљ је да омогућимо Аустралијацима који су се ревакцинисали да могу да путују, посебно када је реч о путовањима која нису од есенцијалног значаја- рекао је Морисон у Перту.

Под таквим системом, Морисон је рекао да би вакцинисани људи могли да путују ван земље пословно или приватно, а да буду у карантину у кући приликом повратка.

Делимично отварање граница "још није близу" и неће се догодити док најрањивији део популације не буде скроз вакцинисан, а претпоставља се да би сада особе које се враћају из иностранства могле да донесу 1.000 случајева недељно у земљу која скоро да нема забележене локалне трансмисије овог опасног вируса, додао је Морисон у изјави за радио станицу 6ПР Перт.

Аустралија је затворила границе за странце прошле године, чиме је избегла велики број оболелих, што се догодило у бројним земљама света.

Досад је забележено нешто више од 29.400 случајева, а преминуло је 910 пацијената од почетка пандемије ковид-19.

До среде је у Аустралији дато 1,36 милиона доза вакцина, што је далеко испод циљаних четири милиона до краја марта.

Власти су у четвртак известиле о смртном случају након вакцине и покренуле истрагу да ли постоји веза између смрти и вакцинације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)