ФАМОЗНИ "НОН ПЕЈПЕР": Словеначки медији објавили документ за који тврде да предвиђа распад БиХ

Новости онлине

15. 04. 2021. у 10:38

СЛОВЕНАЧКИ медији објавили су "нон пејпер", односно неслужбени дипломатски документ који говори о идејама за распад Босне и Херцеговине, уједињење Републике Српске и Србије, као и планове за јужну српску покрајину.

ФАМОЗНИ НОН ПЕЈПЕР: Словеначки медији објавили документ за који тврде да предвиђа распад БиХ

Фото: Депоситпхотос/Независне.цом

Од понедељка се у региону спекулио томе да ли је премијер Јанез Јанша заиста послао неслужбени дипломатски документ ("нон-пејпер") у Брисел, који говори о новом исцртавању граница на подручју бивше Југославије.

Нико службено није потврдио да је председник Европског савета Шарл Мишел од Словеније добио документ таквог садржаја. Али неслужбени дипломатски документ који предвиђа распад Босне и Херцеговине, припајање Републике Српске Србији и уједињење тзв. Косова са ​​Албанијом заправо постоји.

Према њиховим информацијама, документ под називом "Западни Балкан - пут напред" достављен је кабинету Шарла Мишела у фебруару.

Ко је написао "нон пејпер" не може се званично знати. Према изворима словеначких новинара, он сигурно није скројен у Министарству спољних послова те земље.

Део његовог садржаја могао је бити написан, према неким информацијама, у Будимпешти. Ипак, у бриселским дипломатским круговима о њему се говори као о "словеначком" документу, јер је наводно Јаншин кабинет учествовао у слању на разне адресе.

Будући да се ради о неслужбеном дипломатском документу намењеном комуницирању различитих ставова и иницијатива без службеног карактера, нема ни заглавље ни потпис. Шарлу Мишелу није достављен службеном дипломатском поштом, па се његово постојање може у било ком тренутку јавно порећи.

Стога то није службени став Словеније, већ само један од неформалних предлога за могуће решење питања која се тичу ​​земаља бивше Југославије. 

Фото: Нецензурисано.цом

У уводу документа се помињу "нерешена национална питања Срба, Албанаца и Хрвата" која су се појавила након распада Југославије. Аутори документа истичу да чак и након успостављања мира након завршетка ратова, обећаних европских перспектива и напретка Северне Македоније и Црне Горе у овом правцу у региону, "кључна питања остају нерешена". Ово су та питања:

  • да је Дејтонски споразум 1995. године, којим је окончан рат у Босни и Херцеговини, који је однео више од 100.000 живота, практично препознао оно што је постигнуто у рату, али не у принципу
  • да је тренутно тешко замислити европске перспективе Србије и (тзв.) Косова
  • да се чланство БиХ у ЕУ може у потпуности искључити
  • да је у међувремену празан простор искористила Турска, која је повећала свој утјецај у БиХ и Северној Македонији
  • да осим Турске, неколицине локалних политичара и њихових присталица који лично имају користи од хаоса и нефункционалних институција, нико није задовољан ситуацијом у БиХ

Кључни део "нон пејпера" су предложена "решења" за претходно описане проблеме.

Аутори документа нагласили су да Србија, Хрватска и Албанија тренутно имају стабилне владе и да су њихови изабрани политичари способни доносити стратешке одлуке.

Шта је предложено?

Уједињење тзв. Косова и Албаније. "На Косову се 95 посто становништва жели ујединити с Албанијом. Слична је ситуација и у Албанији. Граница између Албаније (чланице НАТО-а) и тзв. Косова практично не постоји. Српски део Косова добио би посебан статус - по узору на Јужни Тирол", наводи се у документу. То је аутономна покрајина у северној Италији, где већина становништва говори немачки.

Фото: Нецензурисано.цом

Уједињење већине територије Републике Српске са Србијом. "Српско национално питање може се у великој мери решити припајањем дела Републике Српске Србији. У овом случају, Србија је спремна пристати на уједињење тзв. Косова и Албаније", наводи се у документу.

"Хрватско национално питање може се решити спајањем већине хрватских кантона у БиХ с Хрватском или давањем посебног статуса хрватском делу БиХ (по узору на Јужни Тирол)."

"То би Бошњацима дало независну државу и преузели би пуну одговорност за њу. На референдуму би људи одлучивали да ли ће се придружити ЕУ или будућности изван ЕУ (следећи пример Турске). За сада велика већина Бошњака подржава у перспективи ЕУ, а у наглом порасту турског утицаја и радикалног ислама, ситуација би се могла драстично погоршати у следећој деценији".

Према ауторима "нон пејпера", ова "решења" убрзала би преговоре о чланству земаља Западног Балкана у ЕУ и НАТО-у.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Mišo Peć

15.04.2021. 11:30

Ovde mnogo što šta nije uredu,štaje sa Hrvatskom oni po ovom planu dobijaju ali zato ništa ne gube,štaje sa Krajinom u Hrvatskoj,isto tako i Albanija ništa ne gubi već samo dobija.Srbija se nikada nesme ni metra teritorije Kosova i Metohije odrći.

buki

15.04.2021. 12:12

Pripajanje DELA RS Srbiji, što znači da i RS može da se cepa i deli, a kosovo celo ide Albaniji, s tim što delivi kosova imaju nekakav poseban status?!? Hrvatska će na sve ono što je zahvaljujući brozu otela od Srba, da dobije još i deo BiH a Srbima ne vrati ništa? Albanija će da prisvoji srpsko Kosovo i Metohiju, a pri tome ne vrati Drač i druge teritorije, koje su otete od Srbije da bi se stvorila muslimanska država na Balkanu? I to će da bude konačno i pravedno rešenje?!? Daleko je to od bilo kakve pravde i nadam se da ne može uspeti.

Rašo

15.04.2021. 15:57

Поново подла подметања да се сви намире а Срби да не изгубе баш све, за сада! Не господо, Срби неће трговати дајући своје за своје. И Р Српска и КиМ су српски а можемо само разматрати хоћемо ли на Јадран преко Скадра до Драча или од Боке до изнад Дубровника иако су то оба српска града!

Sekula

15.04.2021. 17:59

Ja se nadam da ce u bliskoj buducnosti nakon sukoba velikih sila ( u kome bi Srbija kao i kroz istoriju bila na strani pobednika) ove banana republike poput Slovenije i Hrvatske trebale da budu gde su i kroz istoriju bile, u sastavu Italije, Madjarske, Austrije i naravno Srbije i da se nikada vise nece pojaviti na svetskoj mapi.