"ТУЖИЋЕМО СРБИЈУ ЗА ГЕНОЦИД": Скандалозна изјава председнице лажне државе

Novosti online

15. 04. 2021. у 08:52

ПРЕДСЕДНИЦА тзв. Косова Вјоса Османи у интервјуу за ирске дневне новине "Ајриш Тајмс“ рекла је да је приоритет број један у дијалогу са Србијом питање несталих током рата.

ТУЖИЋЕМО СРБИЈУ ЗА ГЕНОЦИД: Скандалозна изјава председнице лажне државе

Фото: AP Photo/Visar Kryeziu

- (Тзв.) Косово намерава да тужи Србију за геноцид и жели да њени лидери плате за злочине почињене током рата 1998/99. и за систематско угњетавање косовских Албанаца који су му претходили. Правда за 13.000 људи погинулих у сукобу, милион расељених или депортованих и 1.600 још увек несталих, требало да буде темељ за споразум који се тражи за нормализацију односа - рекла је Османи.

По њеним речима то би требало да буде услов да (тзв.) Косово и Србија на крају приступе Европској унији.

Османи каже да је (тзв.) Косово спремно да годинама чека на "квалитетан" споразум, који осигурава "признање независности од стране Београда, без икаквих промена на тренутним границама".

- Наш главни задатак је да говоримо у име жртава и њихових породица. Дакле, нестале особе су нам на првом месту. Такође и ратне одштете за сва разарања која је Србија проузроковала на (тзв.) Косову, и то не само током рата, већ од 1989. године - поручила је Османи у интервјуу за ирски лист.

Додала је да (тзв.) косовски представници сада анализирају историју разговора са Србијом уз посредовање ЕУ, како би припремили будуће преговоре о побољшању живота грађана (тзв.) Косова и обезбеђивању "кључне компоненте - узајамног признавања између (тзв.) Косова и Србије и њихових тренутних граница".

- Нема цене и притиска који ће нас натерати да одустанемо или одустанемо од тих принципа. Седећемо за тим столом само да бисмо могли да их гледамо у очи, како би нам се могли извинити за почињене злочине. Јасна је била воља и намера Србије да истреби и уништи народ. Дакле, ми ћемо се као земља припремити за случај геноцида почињеног од Србије чим будемо спремни за то, правно и у смислу доказа, јер су сведоци још увек живи, а докази постоје и то је јасно - тврди Османи.

По њеним речима, када дође време да (тзв.) косовска делегација седне са председником Србије, прво питање биће питање несталих. Она сматра да је размена територија немогућа и сматра да председник Србије Александар Вучић "мора да докаже да је одвојен од Милошевићеве прошлости".

- Мислим да сличну стратегију спроводи на различите начине. Очигледно не ратом и уништавањем и насиљем, већ другом стратегијом, која и даље има за циљ да заузме више територије и није стварно заинтересован за судбину људи - устврдила је Османи.

Османи је истакла и да је њен тренутни приоритет да обезбеди вакцине против вируса корона за (тзв.) Косово.

- Порука коју преносим свим међународним партнерима је да се ми не можемо фокусирати, а ни они, на дијалог док људи умиру. Вакцине су нам сада потребне, а не дијалог - закључује Османи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Mišo Peć

15.04.2021. 11:41

Nema žurbe za pregovore,samo vi gradite na Kosovu i Metohiji nama je to itekako značajno da se naša južna pokrajina razvija,svakako da će nam to sve biti dragoceno jednoga dana kada dodje vreme da počne da se dosledno sprovodi rezolucija 1244 UN.