СРПСКУ СВЕТИЊУ ПРЕТВОРИЛИ У ЈАВНИ ТОАЛЕТ: Игуман Сава Јањић објавио страшне фотографије - Албанци направили сметлиште у цркви (ФОТО)

Новости онлине

14. 04. 2021. у 15:31

ИГУМАН манастира Високи Дечани Сава Јањић је на Фејсбуку објавио слике цркву Светог Јована Претече у Самодрежи које сведоче да је ова светиња претворена у сметлиште и јавни тоалет за локалну албанску школу.

СРПСКУ СВЕТИЊУ ПРЕТВОРИЛИ У ЈАВНИ ТОАЛЕТ: Игуман Сава Јањић објавио страшне фотографије - Албанци направили сметлиште у цркви (ФОТО)

Фото: Фацебоок/Сава Јањић/Принтсцреен

Подсетио је и да од 2004. године када је црква тешко оштећена до данас, тзв. косовске власти нису учиниле ништа да овај објекат ставе под заштиту и обнове.

- Још једна српска православна црква на Косову из 1932. године саграђена на историјској локацији српске средњовековне цркве тешко је оштећена од стране косовско-албанских екстремиста током нереда 2004. године. Од тада косовске власти никада нису дозволиле његову обнову. Локални косовски Албанци цркву Самодрежу претворили су у сметлиште и јавни тоалет за локалну албанску школу. Толико о верској и етничкој толеранцији на Косову. Међународно посредовање у обнови и заштити цркве до сада није помогло - навео је игуман Сава Јањић.

Сава Јањић је подсетио и на уништени православни манастир Долац из 14. века, који је до данас девастиран, као и десетине других светиња СПЦ на Косову.

- Још један српски православни манастир који су уништили косовски албански екстремисти након рата 1999. године. Десетине наших цркава и даље остају девастиране док локални политичари тврде да је Косово рај верске толеранције. Манастир Долац 14. век - написао је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Luka

14.04.2021. 16:27

Ja kao građanin van politike nemogu se načuditi,kako i zašto naši političar ,posebno Ministarstvo spoljnih poslova ne koriste ovakve fotografije da ih prezentira recimo u SB ,kad predstavnica Kosova počne dijeliti lekcije o demokraciji, zaštiti manjina i sl.Pa nema boljeg odgovora od ovakvih fotografija.Možda su one „preteške” u torbama naši političkih i diplamatskih predstavnika?Ne razumijem taj nemar tu površnost...