ХРВАТСКА БЛОКИРА ПУТ СРБИЈЕ У ЕУ: Милановић најавио услов који ће Загреб поставити

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

13. 04. 2021. у 21:41

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић након што је разговарао са представницима тзв. бранитељских удружења најавио је да ће Хрватска условљавати улазак Србије у ЕУ са решавањем питања несталих.

ХРВАТСКА БЛОКИРА ПУТ СРБИЈЕ У ЕУ: Милановић најавио услов који ће Загреб поставити

Фото АП

На састанку се говорило и о ратној одштети, али је Милановић "бранитељима" рекао да нема правне основе за то.

По први пута хрватски председник категорички каже да ће бити званичном Београду постављен услов да се реши питање несталих особа као предуслов прикључења европској породици. О томе премијер Андреј Пленковић никада до сада није на тај начин говорио, а коначну одлуку како ће се Хрватска поставити према Србији и њеном чланству у ЕУ доноси влада, а не председник државе.

На састанку са Милановићем био је и Зоран Марас, због којег је хрватски председник напустио скуп уи Окучанима, протестујући што је обучен у црну мајицу на којој је писало За дом спремни. И пре неколико дана Милановић је примио Мараса када је додељивао одликовања за оне који су учествовали у акцији хрватских војника на Плитвицама.

Након састанка Марас је рекао да је грб ХОС-а на којем је усташки поздрав легални знак и да се на састанку на Пантовчаку о томе није расправљало. Најавио је да ће "бранитељи" и даље инзистирати на ратној одштети, а на разговору са председником Хрватске разговарало се и о обележавању разних годишњица везаних за ратне догађаје деведесетих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

ScubaDiver

14.04.2021. 08:13

Она ситуација када те онај ко је довео до нестајања великог броја људи условљава да решиш проблем несталих. Па шта је са несталим србима? Шта са стотинама хиљада расељених? Да не спомињемо убијене и масакриране...

ScubaDiver

14.04.2021. 08:15

Да не питамо како је Хрватска ушла у ЕУ, а није решила проблеме: несталих, расељених, масакрираних, протераних, покрштених, .............. списак је дугачак!

Šator

14.04.2021. 09:02

Ми треба да поставимо исто наше услове за улазак у ЕУ: плаћање ратне одштете Њемачке, Аустрије и свих осталих сателита им за агресије 1914., 1941., 1991. и 1999. , одрицање Њемачке од нацизма и подршке нацистима код хрвата, муслимана и шиптара, и све тако. Па онда да видимо сви гдје смо.