ЛАЖНИМ ОПТУЖБАМА ПРИКРИВАТЕ СВОЈЕ ЗЛОЧИНЕ: Селаковић до краја раскринкао намере Приштине - Настављете своју пропаганду

Тањуг

13. 04. 2021. у 19:57

МИНИСТАР спољних послова Никола Селаковић реаговао је данас на оптужбе за геноцид и злочине које је на седници Савета безбедности УН на рачун Србије изнела представница Приштине.

ЛАЖНИМ ОПТУЖБАМА ПРИКРИВАТЕ СВОЈЕ ЗЛОЧИНЕ: Селаковић до краја раскринкао намере Приштине - Настављете своју пропаганду

Фото Архива

Када је реч о приштинским позивима да Београд призна наводни геноцид, Селаковић је рекао да то само доказује да Приштина истрајава на кампањи мржње, пропаганди и отвореном непријатељству према српском народу.

- Такве тврдње на свакодневној бази имају за циљ да представе слику да Србију треба кривити за све и да је почињен геноцид над Албанцима, а све како би се сакрила њихова сопствена одговорност за почињене злочине - рекао је Селаковић.

Он је изразио наду да ће Специјализована већа за злочине ОВК процесуирати осумњичене што пре и на тај начин косовским Албанцима објаснити шта се стварно десило.

Највеће жртве конфликта су невини цивили убијени или протерани без обзира које националности, рекао је он и истакао да, упркос различитм ставовима, не може се оспорити да је било жртава на свим странама.

- Свако ко зна шта дефиниција геноцида подразумева, разумеће да га није починила Србија већ да је српски народ био жртва пројекта изградње тзв. државе косовских Албанаца, пројекта заснованог на опасној идеји етнички чистих територија о чему сведочи више од 200.000 Срба који не могу да се врате у своје домове - указао је Селаковић.

Поводом, како је рекао, поновљених лажи представнице Приштине о броју жртва сексуалног насиља током конфликта на Косову, која је рекла да је тада силовано 20.0000 албанских жена, Селаковић је оценио да напори привремених институција на КиМ имају јасну сврху: да покушају да створе наратив о масовном силовању Албанки и да уту сврху користе пропагандне методе и лажи.

- Било је жртава на обе стране током конфликата, као што и наша страна има доказе о бројним српским жртвама. Предуслов за заштиту права жртава припада свакој појединачној жртви и то је рационалан и добро аргументован приступ - додао је шеф српске дипломатије.

Извештај Унмика о коме данас расправљамо

Он је подсетио да је, према подацима Комисије за верификацију и признавање статуса жртава сексуалног насиља на КИМ, до сада поднето 1.414 пријава, од којих је 912 прихваћено.

Представници Приштине говоре о 20.000 силованих Албанки, притом не помињући жртве српске националности.

"Србија осуђује сваки акт сексуалног насиља у конфлитима и залаже се за остварфивање правде за те жртве. Број жртава свакако не умањује ефекат оваквог виданасикљана свакужртву појединачно, али исто тако спекулисање бројевима не доприноси остваривању правде, води политизацији и успоравању процвеса помирења", истакао је Селаковић.

Он је на седници, такође, изнео податке колико је Срба живело у неким местима на КиМ до 1999. године, а колико сада.

Селаковић је подсетио да је у Приштини до 1999. године живело око 40.000 Срба, а да их је данас само двадесетак, да је у Пећи живело око 17.000 Срба, а да су данас тамо само српске монахиње у Пећкој Патријаршији, да је у Призрену пре рата живело око 12.000 Срба, а данас само 17 породица, а да је у Урошевцу од 10.000 Срба који су тамо живели пре рата остала само породица српског свештеника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vjera

14.04.2021. 20:04

Očigledno je da Albanci imaju podršku nekih zapadnih zemalja za nihovu propagandndu o navodnom genocidu. Juče je nemački ambasador Šib na" Slobodnoj evropi" ponovio da je NATO morao da interveniše 1999. da bi sprečili humanitarnu katastrofu i genocid!!!