ДРЖЕ СЕ ЉУБАВИ ПРЕМА РОДУ И БОГУ: Милош Мирковић из Бијељине урадио и даровао спомен знамење за пале српске јунаке у Зворнику

В.Митрић

13. 04. 2021. у 12:02

СПОМЕН обележје које је, у Зворнику постављено, и освештано, у присуству министра полиције РС Драгана Лукача, у знак поштовања и сећања на у минулом отаџбинском рату пале припаднике Централног одреда специјалне полиције Републике Српске, уметнички је рад и дар Милоша Мирковића, привредника из Бијељине, члана Српске академије научника и уметника и бившег прослављеног кошаркашког аса, који је деведесетих година жарио и палио по дворанама широм Европе и света, укључујући и запажено учешће на Медитеранским играма.

ДРЖЕ СЕ ЉУБАВИ ПРЕМА РОДУ И БОГУ: Милош Мирковић из Бијељине урадио и даровао спомен знамење за пале српске јунаке у Зворнику

ФОТО: В.Митрић

Милош и његова супруга Joвана, рођена београђанка из угледне куће, обоје факултетски образовани, имају троје деце, Александру, Александра и Теодору, одлучили су да живе у Бијељини, у РС, и да са Милошевим оцеме Драгољубом Драгом и мајком Росом, подижу децу, развијају бизнис, али и да наставе подродичну традицију хуманизма и човекољубља.Мирковићи су, још током рата, збрињавали многе невољнике, од оних из ових делова РС и БиХ до избеглица из Крајине, често одвајајући и од уста.

Драгољуб, родом из Бањана у Старој Херцеговини, потомак великих јунака и личности, и Роса из јуначке Рађевине, од предака који су бранили српство и православну веру од оближњег им Цера и Гучева до Кајмачкалана, улили су Милошу љубав и према роду и према Богу.

Ништа мање тим светлим врлинама није напојена, у својој београдској кући, Милошева животна изабраница, сапутница и сарадница Јована, па даровања попут овог за иоле упућене није велико изненађење.

Мирковићу су само за кратко време урадили и поклонили споменик чувеној Рускињи Дарји Александровној, на Гучеву код Лознице, младој жени која је страдала превијајући ране и бодрећи српске јунаке у Великом рату, на тој планини, у окгобру 1914 године. Њихових руку дело и дар краси и монументално спомен обележје у Бањанима, као и оно на месту где је била кућа нашег великог научника др Јована Цвијића у Лозници и белег у знак сећања на чувеног владику Валеријана Стефановића родом из Лешнице, у Јадру, код Лозниве.

Урадили су сами, највећи део сппомен обележја дечаку Слободану Стојановићу који су мучки убили следбедници озлоглашеног муслиманског вође Насера Орића, који се вратио кући, у село Каменицу, по пса кућног љубимца.Имао је непуних 11 година.Власти, и то српске, у Подрињу, међутим, већ три године, не дају локацију за постављане споменика!?Мирковићи су бесплатно за борце минулог рата и социјално угрожене урадили бесплатно око 6оо споменика.

-Све што чинимо, чинимо од срца, посебно за оне, као за зворничке јунаке, који су дали највише што могу за све нас, за нашу слободу, за нашу Републику Српску -каже Милош. -У том духу „дишемо“ јединствено сви у нашој породици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)