“ИСТОПЉЕНА” ЗВЕЗДИЦА: Кога у својим захтевима заступају бриселске институције, када пет њених чланица мисли о Косову исто што и Србија

Горан ЧВОРОВИЋ

13. 04. 2021. у 12:09

Непрестано се ствара клима у којој је сасвим нормално инсистирати на томе да Косово даље напредује у попуњавању листе оних који су га признали, док се реверзибилни процес сматра богохуљењем и светогрђем

“ИСТОПЉЕНА” ЗВЕЗДИЦА: Кога у својим захтевима заступају бриселске институције, када пет њених чланица мисли о Косову исто што и Србија

Новости

КАМЕНОМ ћу те, хлебом ћеш ме. Том обрнутом, дехристијанизованом логиком поводе се у Бриселу, покушавајући да пристрасном политиком воде неутрални дијалог.

Што важи за мене, не важи за тебе. Непрестано се ствара клима у којој је сасвим нормално инсистирати на томе да Косово даље напредује у попуњавању листе оних који су га признали, док се реверзибилни процес сматра богохуљењем и светогрђем.

У Европском парламенту, који би требало да буде гарант демократског рада неповодљивих бриселских институција, обавезујућа звездица над именом Косова се одавно истопила на зубатом политичком сунцу. Откад се тамо, већ, не либе да о Србији и Косову говоре као о двема равноправним земљама.

С друге стране, и из Брисела и из Вашингтона од Београда траже да се суздржи од било којих потеза који би нарушили приштинске снове. Питање је, уопште, кога такве бриселске институције заступају, када пет њених чланица о Косову мисли исто што и Србија.

Ових дана се појављују "процене" да би Грчка могла да буде прва у низу европских земаља која ће иступити из групе држава које не признају тзв. Косово. Нема, међутим, тако срчаних анализа о томе како би, рецимо, Чешка могла да буде прва од земаља које су признале једнострано проглашену независност у Приштини, а можда би могла да промени мишљење, јер се са тим на брзину извученим признавањем не слажу ни председник, ни велика већина грађана ове земље.

Експерти за међународну политику Дејвид Филипс и Данијел Сервер кажу да ће зид који је створен тиме што пет земаља није признало Косово ускоро почети да се руши. Ако се то деси, те цигле ће онда почети да падају по главама дуж унутрашњих граница многих западних демократија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)