НУДЕ ОСВЕТУ, А ИЗБРИСАЛИ СВОЈЕ ГРЕХЕ: Опозиција далеко од заједничке стратегије за изборе, поједине партије примењују све оштрије методе

Д. М.

13. 04. 2021. у 10:27

ДЕО српске опозиције у потпуности је одустао од покушаја да се направи договор око најмањег заједничког именитеља за наступ у међустраначком дијалогу.

НУДЕ ОСВЕТУ, А ИЗБРИСАЛИ СВОЈЕ ГРЕХЕ: Опозиција далеко од заједничке стратегије за изборе,  поједине партије примењују све оштрије методе

Јеремић и Ђилас

Уместо тога, лидери појединих странака додатно су уздрмали иначе узаврели опозициони фронт отварајући нове теме, попут реваншизма и бојкота избора, а све како би обезбедили што бољу позицију пред изборе и захватили што више гласова из резервоара апстинената.

Овако саговорници "Новости" тумаче последње сукобе и свађе међу тзв. бојкот опозицијом, који се готово свакодневно отварају око различитих питања: стратегије наступа у дијалогу, председничког кандидата, лустрације... Између дојучерашњих партнера из Савеза за Србију падају тешке оптужбе и увреде, а на друштвеним мрежама између њих се води прави рат.

У овим обрачунима "најрадикалнији" наступ има шеф Народне странке Вук Јеремић, који је најпре оптужио лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да хоће "гулаш од преговарача" у дијалогу, а недавно се потенцијалним гласачима овако обратио на "Твитеру":

- Да ли сте за реваншизам, након што ово зло буде побеђено? Ако јесте, онда је Народна странка ваш природни избор!

Своје принципе "реваншизма" Јеремићеви су унели и у програм Народне странке, поручујући да суд, затвор и остало чекају све који су стекли енормно богатство захваљујући везама са актуелном влашћу, или који уопште сарађују са СНС. У НС су овим поводом припремили и предлог закона о лустрацији.

Овакве идеје наишле су на критике већине опозиционих странака укључујући Ђиласов ССП, одакле поручују да неће бити реваншизма, већ правде. У јавности је почело да се лицитира ко би све о опозиционих првака могао да се нађе "на удару" реваншизма", односно ко је на било који начин сарађивао са Александром Вучићем и напредњацима.

Тако се дошло и до самог Јеремића, који је за кандидатуру за председника Генералне скупштине УН тражио и добио подршку Владе Србије на чијем челу је тада био Вучић. "Прозивана" је и потпредседница НС Санда Рашковић Ивић јер је својевремено гласала за Томислава Николића, као и лидер Двери Бошко Обрадовић, који је 2012. позивао грађане да глас на председничким изборима дају тадашњем председнику СНС.

Ђиласу је замерено што је својевремено хвалио пројекат "Београд на води", а као председник Кошаркашког савеза Србије захваљивао Вучићу на финансијској подршци и у знак захвалности му уручио медаљу коју су кошаркаши освојили на шампионату света у Шпанији. Списак опозиционих првака којима би се могле наћи "спорне тачке" је подужи.

Док се још нису ни стишале страсти око лустрације, Јеремић је поново бацио "бомбу", поруком да не искључује ни бојкот избора ако услови не буду адекватни.

Бојан Клачар, из ЦеСИД, каже, за "Новости", да је очигледно да су чланице некадашњег Савеза за Србију кренуле свака својим путем и да желе да обезбеде што боље позиције пред следеће изборе:

- Отварањем теме реваншизма Јеремић и НС очигледно желе да дођу до оне категорије бирача која је изразито незадовољна Вучићем и СНС.

ИЗНУЂЕНА САБОРНОСТ ВОДИ У МИНУС

ЗАСАД се у делу опозиције назиру најмање четири изборне колоне, а које би предводили Вук Јеремић, Борис Тадић, Драган Ђилас и Бошко Обрадовић. Према Клачару, међу њима ће можда бити неког груписања око председничког кандидата и неких других питања, али мала је шанса да ће бити великог заједничког изборног фронта опозиције:

- Судбина СзС показала је да изнуђена саборност не даје велике резултате. Наиме, на крају се испоставило да су странке овог блока појединачно вукле више подршке него заједно у Савезу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)