ХОЋЕ ДА ЗАМАСКИРАЈУ ПРАВУ ИСТИНУ О ДЕЧАНИМА: Канцеларија за КиМ о скандалозним оптужбама Приштине на рачун игумана Саве Јањића

tanjug

11. 04. 2021. у 17:43

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију одбацила је данас као неосноване оптужбе игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића за ратне злочине и као покушај косовских Албанаца да се прикрије истина о угрожености тог, једног од најсветијих српских споменика.

ХОЋЕ ДА ЗАМАСКИРАЈУ ПРАВУ ИСТИНУ О ДЕЧАНИМА: Канцеларија за КиМ о скандалозним оптужбама Приштине на рачун игумана Саве Јањића

Фото: Танјуг

- Оптужбе које су данас пласиране на рачун игумана манастира Високи Дечани, оца Саве Јањића, пажљиво су смишљене да би се замаскирала права истина о угрожености овог светог места, које се због учесталих напада екстремиста пуних 20 година налази под оружаном заштитом међународних снага - каже се у саопштењу Канцеларије.

Истиче се да "такве бесмислене оптужбе, не само да немају никакво утемељење у реалности него су и лицемерни покушаји да се тезе замене и монаси прогласе ратним злочинцима".

Указује се да од тренутка када је организација "Европа ностра" сврстала манастир Високи Дечани на листу седам најугрожених локалитета у 2021. години, не престају покушаји Приштине да релативизује ово чињенично и доказима поткреплено стање.

- Нити су Високи Дечани сами себе гранатирали, нити је отац Харитон сам себи одсекао главу 1999. године. Зато су апсурдни покушаји да се самозвано Косово самопрогласи оазом мултикултуралности и верске толеранције, када свакодневно имамо инциденте на терену о којима је обавештена и Европска унија, као и све релевантне међународне институције на Косову и Метохији - наводи Канцеларија за КиМ.

Савет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио је данас истрагу против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића због наводних ратних злочина, преноси портал Репортери. У тој организацији сматрају да треба истражити улогу Саве Јањића у, како тврде, заточењу цивила у манастиру Високи Дечани током рата на Косову и Метохији, за шта, наводе, он сноси скоро највећу одговорност и да није тачно да је он међу манастирске зидине примио Албанце да би их заштитио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)