НЕВЕРОВАТНО: Приштина тражи истрагу против игумана Саве Јањића због ратног злочина?!

Novosti online

11. 04. 2021. у 14:44

САВЕТ за заштиту људских права и слобода из Приштине саопштио је да би против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића требало покренути истрагу због ратних злочина, преноси Репортери.

НЕВЕРОВАТНО: Приштина тражи истрагу против игумана Саве Јањића због ратног злочина?!

Фото: Јутјуб/Принтскрин

Према том савету, Саву Јањића треба истражити због његове "улоге пре и током рата на Косову, због цивила заточених у манастиру Дечани", због чега, сматрају, он сноси главну одговорност.

- Према изјавама сведока, по завршетку рата у манастиру Дечани, поред распоређивања паравојних формација и редовних српских снага, Албанци су држани као таоци. Манастир Дечани претворен је у војну базу у којој се делило оружје мобилисаним Србима - наведено је у саопштењу.

Очигледно незадовољни упозорењима које игуман Сава често упућује због угрожености СПЦ на Косову и Метохији, из Севета за људска права инсистирају да се спроведе "истрага о манастиру Дечани и могућој умешаности Саве Јањића у кршење ратних закона и хуманитарног права".

- После 21 године од завршетка рата, рећи да је манастир Дечани угрожен је бесмислица. Сава Јањић сада се жали да косовски Албанци и институције угрожавају манастир Дечани. У међувремену не спроводи међународне споразуме, попут одлука Уставног суда, не прихвата косовске институције и (тзв.) државу Косово, а одлуке судова прихвата селективно - наведено је у саопштењу те организације.

Савет за заштиту људских права и слобода је истакао да  манастир Дечани не само да "није угрожен од Албанаца или косовских институција, већ и према Ахтисаријевом плану и важећим законима ужива екстратериторијални статус".

- Право на исповедање религије на (тзв.) Косову регулисано је Законом о верским слободама и правима и, с тим у вези, (тзв.) Косово је испред многих земаља у региону. Последњих година међуетнички инциденти нагло су опали, па су неистините тврдње Саве Јањића и Србије да су Срби на (тзв.) Косову угрожени, да се пљачкају православне цркве. Игуман Сава Јањић, уместо да се бави верским и духовним питањима, шири лажне вести и диригент је српске пропаганде на (тзв.) Косову -  каже се у саопштењу.

Савет наводи да Сава Јањић "претвара манастир Дечани у амбасаду Србије и у пропагандни центар“.

- Сава Јањић има грижу савести из прошлости, стога је 100 одсто у служби српске политике, штети међунационалним односима и Србима, који су интегрисани или желе да буду интегрисани, у све сфере живота на (тзв.) Косову - каже се у саопштењу које преноси Репортери.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)