ИЗА ПРОТЕСТА СТОЈИ МИЛО? Против одлука нове Владе Црне Горе устао комитски савез, свега њих 60 успело да паралише целу државу

В. К.

10. 04. 2021. у 20:54

Већ неколико дана комите блокирају живот у највећој општини по пространству у Црној Гори - никшићкој, тако што су спустили рампу на Богетићима, магистралној саобраћајници која овај крај веже за Даниловград и Подгорицу. То је "кичма" државе, али због тога нико не хаје!

ИЗА ПРОТЕСТА СТОЈИ  МИЛО? Против одлука нове Владе Црне Горе устао комитски савез, свега њих 60 успело да паралише целу државу

Комите код Богетића / Фото В. Кадић

Тензије су усијане у држави подно Ловћена, а поделе међу православнима расту из минута у минут. Браћа, сестре, синови и очеви у два су табора - Црногорци или Срби.

Због пребијања официра Војске Црне Горе Рајка Чарњака, војног доктора Драгана Мартиновића и једног полицајца ухапшена су двојица Никшићана - Горан Никчевић (40) и Жељко Тодоровић (28). Нападнути су у колони код Богетића, када су "комите" блокирале пролаз незадовољне изменама Закона о црногорском држављанству. Страхују да ће их, кажу, новим одлукама "окупирати Срби и Руси"! Сумња се да иза протеста стоје Мило Ђукановић и његов "истурени играч" Веселин Вељовић, донедавно директор Управе полиције, који је у последње време често виђан у Никшићу.

- То се никада раније није могло десити у нашој војсци - каже за "Новости" пензионисани пуковник ЈНА Доброслав Бајовић. - Некада је напад на војника био третиран као напад на државу!

И у суботу је настављен комитски протест у месту Богетићи.

- Ако неко мисли да нас је мало, можемо им само поручити да лавина креће од мале грудве - поручио је Драган Никчевић. - Црна Гора је у великој опасности. Борили смо се 30 година да ова држава дође до статуса који данас поседује у међународним оквирима, али на унутрашњем плану то немамо. Данас имамо окупацију!

Малобројне комите (свега њих 60) паралисале су живот у држави! Поручују да ће радикализовати протесте уколико влада Здравка Кривокапића не испуни њихове захтеве од којих су главни да се одлука о критеријумима за стицање црногорског држављанства пријемом у потпуности одбаци или да се донесе уз учешће посланика "суверенистичког блока" и представника свих мањинских народа који живе у Црној Гори.

Законом је прописано да лице може стећи црногорско држављансто пријемом ако у Црној Гори законито и непрекидно борави десет година од подношења захтева за пријем.

ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО НИЈЕ ОПАСНО

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је у суботу да омогућавање двојног држављанства Србије и Црне Горе не представља опасност с обзиром на то, како каже, да Београд према Подгорици нема територијалне ни политичке претензије.

Поводом тензија у Црној Гори Дачић је за ТВ Пинк рекао да кад год су овакве теме биле актуелне, Црна Гора се делила на оне који су за добре односе са Србијом и "оне друге".

Додаје да је сигуран да огроман број грађана Црне Горе жели добре односе са нашом земљом, посебно имајући у виду да Србија нема територијалне или политичке претензије, нити су икада постојали захтеви који су се тицали унутрашњих односа у Црној Гори.

МАРКУШ: ПОБРКАЛИ "БАБЕ И ЖАБЕ"

- Одметници који данас себе називају "комитама" убили су 1919. Николу Којичина Кривокапића, његову супругу Кајушу - родом Суботић, сина Драга и синовца Кеја - подсећа на овај догађај историчар и публициста Јован Маркуш. - Након злочина убијене чланове породице Кривокапић убацили су у кућу, коју су претходно опљачкали, и запалили кућу, као и штале са живом стоком.

"Комите" су очигледно побркале "бабе и жабе", сматра Маркуш:

- Стварне комите су борци против аустријских окупатора 1918. Групе одметника које су убијале и пљачкале после ослобођења те године, пропала фалсификаторска власт је лажно назвала комитама. То су црногорски фашисти који су заједно са италијанским фашистима марширали на Рим 1922, црногорски сепаратисти који су 1941. били уз окупаторе Црне Горе, италијанске фашисте и немачке нацисте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАНКОВ АТАК НА ИСТОРИЈУ И СРБИЈУ: Црногорски министар спољних послова на почетку мандата оправдао епитет србомрсца