СТЕФАНОВИЋ ОДГОВОРИО ТАДИЋУ: Невероватно је лицемерно да он и његова странка говоре о Војсци

Novosti online

10. 04. 2021. у 16:56

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Србије и министар одбране др Небојша Стефановић огласио се поводом изјава Бориса тадића. Његово саопштење преносимо у целости.

СТЕФАНОВИЋ ОДГОВОРИО ТАДИЋУ: Невероватно је лицемерно да он и његова странка говоре о Војсци

Фото: М. Анђела

- Невероватно је лицемерно када Борис Тадић и његова странка говоре било шта о Војсци Србије, њеном опремању и њеној будућности. У време када је Тадић био председник Србије и одлучивао о војсци постајала је вишеструко мања, много слабија него што је била пре тога, а старешине које су се бориле за одбрану Србије и њену слободу, експресно су пензионисане, јер хероји нису били по вољи Тадићу и тадашњој власти.

- Колико је војска била у тешком стању добро илуструје и податак да је Панцир прво озбиљно средство за противваздухопловну борбу и заштиту наших јединица купљено после система Куб и Нева који су последњи пут набављени у првој половини осамдесетих. Када су Борис Тадић и његова власт одлучивали о нашој безбедности, небо Србије штитила су највише два борбена авиона, јер остали нису могли да лете. О стању тенкова, оклопних транспортера и артиљеријског оруђа могао бих да пишем у томовима, баш као и о стању наше одбрамбене индустрије која је тада производила вишеструко мање него што то може данас и која готово да није озбиљније учествовала у опремању наше војске.

- Тек доласком Александра Вучића на власт, прво као министра одбране, затим као премијера и председника Србије, почиње јачање наше војске и истинска брига за одбрану Србије. Захваљујући његовим напорима да Србија постане међународно угледна и економски јака земља, захваљујући договорима које је постигао са партнерима и са Истока и са Запада, успели смо да набавимо и најсавременије системе противваздухопловне одбране, беспилотне летелице, „Ербасове“ хеликоптере, борбене хеликоптере Ми-35, транспортне хеликоптере Ми-117, да модернизујемо наше Мигове 29 и набавимо додатне тако да их сада имамо 14. Данас имамо капацитет да спроводимо модернизацију наших Орлова и Супергалебова, али и да започнемо развој сопствене беспилотне летелице Пегаз, оклопних возила Лазар и Милош, МРАП, затим борбене платформе Мали Милош, да модернизујемо наше Огњеве, производимо сопствену самоходну хаубицу Нора, али и да развијемо нове моделе ракетне и артиљеријске муниције, којима смо значајно побољшали снагу наше војске.

- О објектима инфраструктуре, који су у време Тадићеве власти били препуштени корову и постали рушевине, униформама, заштитној опреми, возилима, тешко је и говорити, јер су били испод сваког нивоа или нису ни постојали. Посебна прича је колико су мале плате биле у Војсци Србије и колико се мало бринуло о војницима.

- Поносан сам што сам данас део тима Александра Вучића који има задатак да помогне да наша Војска буде снажнија, још боље опремљена и стратешки ослоњена на домаћу производњу. Посебно сам поносан што се боримо да у тешким временима корона вируса повећавамо плате наших војника, подофицира и официра.

- Такође, не желим да јавност мисли да немамо никакву реакцију на јучерашњу саобраћајну незгоду у којој је дошло до превртања једног возила из система Панцир. Свима нам је, наравно, тешко пала чињеница да је дошло до оштећења једног дела овог скупог система који је понос и дика наше војске.

- Свакако су од првог тренутка укључени тужилаштво и надлежни органи истраге који ће утврдити околности и одговорност за овај догађај. Али исто тако желим да јавност зна да су људи из ове јединице, као и старешине војске, од првог тренутка учинили и чине све да цео систем буде што пре враћен у функцију. Желим, такође, да јавност зна да се ради о професионалцима које је овај немили догађај свакако највише погодио и то људима који су свој живот посветили служењу отаџбини и свом народу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)

Biljana M

10.04.2021. 19:43

Vojska Srbije u vreme bivse, i u vreme sadasnje vlasti ne moze se uporediti. Od zatecenog nicega, opremljena je vojska najsavremenijim naoruzanjem. Ulagalo se mnogo, ali to nije sve. Ulagace se i dalje, mora se ici u korak sa vremenom.

Biljana M

10.04.2021. 19:52

Naoruzanje, koje je sadasnja vlast nasledila od bivse, je bilo jad i beda. Ulozeno je mnogo truda i novca da bi se dospelo do stanja u kakvom se danas nalazi nasa Vojska. Jaca nego ikada, a drzava nikada bezbednija i ponosnija.

Ivana

10.04.2021. 20:17

Opozicije iz DOS-a je uništila našu državu, hvala predsebiče na svemu što činite za ekonomski oporavak i razvoj naše države.Srbija se cela razvija i gradi, hvala predsedniče Vučiću na svemu što činite za razvoj naše države. Opozicija nema argumenata sem da vređa današnju vlast koja podiže vojsku i policiju.

Ana

10.04.2021. 22:52

U vreme vlasti Borisa Tadica vojni objekti se nisu videli od korova,pripadnici Vojske nisu imali ni uniformu,kao i zarada profesionalnih vojnika koja je bila ponizavajuca,ukratko to je ostalo posle njega kao vrhovnog komadanta.