ШИБ ЈЕ ЗАСЛУЖИО ПРОТЕРИВАЊЕ: Према правилима дипломатске службе, немачки амбасадор прешао границе дозвољеног понашања

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

10. 04. 2021. у 08:05

И ПРЕМА Бечкој конвенцији и према обичајном праву амбасадор или било који дипломата акредитован у некој земљи не сме ни по коју цену да се меша у унутрашње ствари те државе.

ШИБ ЈЕ ЗАСЛУЖИО ПРОТЕРИВАЊЕ: Према правилима дипломатске службе, немачки амбасадор прешао границе дозвољеног понашања

Фото Танјуг

Оправдавати злочин против хуманости који је починио НАТО над СРЈ, са позиције амбасадора у Србији крајње је недопустиво, и Томас Шиб који је то изговорио нека буде срећан што га нисмо прогласили персоном нон грата.

Овим речима наш каријерни дипломата Бранко Бранковић коментарише изјаву немачког амбасадора да је "НАТО операција 1999. године била оправдана и да је циљ био избећи хуманитарну катастрофу и геноцид". Он каже да у случајевима када влада једне државе процени да се страни амбасадор меша у унутрашње ствари, да она даје налог свом амбасадору у држави из које је страни дипломата, да га његова влада опомене. Уколико се такво понашање настави, други корак је да се од те државе тражи да свог дипломату повуче или да га земља домаћин прогласи персоном нон грата.

Упитан да ли би нешто променило ако би се амбасадор Шиб извинио за изнет став, Бранковић каже да овде не важи "пљуни па полижи", поготово када се ради о овако озбиљним стварима где се задире у срж неке ситуације:

- Он је прекардашио границе доброг понашања и по Бечкој конвенцији и по обичајном праву то заслужује да амбасадор Србије у Берлину оде код немачког министра и пренесе наш предлог да се Шиб повуче, да нас не би натерали на то да га протерамо и да се односи наших двеју земаља не би покварили.

РАНИЈИ ИСПАДИ ДИПЛОМАТА

* октобар 2018. амбасадор САД Кајл Скот је у згради Владе Србије изговорио да косовска влада није такозвана, већ Влада Косова. "Ми посматрамо Косово као независну и суверену државу. Они су изабрани представници Косова и са њима имамо контакте као са било којим представницима неке државе у региону"

* април 2015. амерички амбасадор Мајкл Кирби: Срби су помало шизофренични, срце их вуче ка Истоку, док их истовремено глава усмерава ка Западу

* април 2007. немачки амбасадор Андреас Цобел: Инсистирање на Косову као делу Србије дестабилизовало би Србију, а онда би могло да буде отворено питање Војводине и Санџака.

Председник Александар Вучић рекао је јуче да не би говорио ништа лоше и увредљиво на рачун амбасадора Шиба, указујући да није ништа друго рекао него што је свих 19 земаља које су учествовале у бомбардовању имале као објашњење за агресију:

Фото: В. Н.

- Наравно да ми имамо другачије виђење поводом онога што се догодило 1999. и уверен сам да нико није доказао пресудом да је постојала геноцидна намера или нешто слично. Понекад је добро да се чују такве изјаве јер из њих можемо да видимо шта о ономе што се дешавало 1999. године заиста мисле неке од најразвијенијих земаља и они који су у том нападу учествовали. Наше је да одговоримо и кажемо да није истина и да ствари посматрамо другачије.

Фото Н. Фифић

Председник је рекао и да познаје Шиба као човека који је много помогао у приливу инвестиција и који воли Србију, и изразио уверење да је он морао да одговори на начин на који се залаже немачка политика. Вучић је додао да морамо да радимо и сарађујемо са Немачком, која је највећи инвеститор и главни трговински партнер Србије и да то није само питање пара:

- Наше је да кажемо са чиме се слажемо и са чиме не, поносно штитимо своју позицију, али и да гледамо да чувамо интегритет оних који су нам пријатељи и да не правимо непријатеље од оних који су нам пријатељи.

За разлику од Шиба, неки политичари из земаља које су учестовале у НАТО агресији, тај чин су накнадно осудили. Тако је бивши министар одбране САД Вилијам Пери, који је био на тој дужности од 1994. до 1997. године, изјавио да жали што су снаге НАТО бомбардовале Југославију 1999. Такође, и председник Чешке Милош Земан рекао је да је грешка била сагласност коју је 1999. тадашња чешка влада с њим на челу дала за напад на СРЈ.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Marko

10.04.2021. 09:34

Srbija je jaka zemlja sada,nije Srbija ona stara 90 godina pa da nas ucenjuju koje kakvi smradovi od politicara ovo je samo glupi test Nemacke.Ako ga neproteramo onda je Srbija jos slaba,ako ga proteramo onda je Srbija jaka i ima jaka ledja Kine i Rusije.A Srbija je i mnogo mnogo napredovala

Rajlovac

10.04.2021. 09:39

Ako nemacki ambasador ne bude proteran, onda mi nismo nezavisna drzava, vec obicna ponizna kolonija! Zar je ovo ponosna Srbija ??? Zar su za ovo ginuli najbolji sinovi srpski? Da cutimo i povijamo se dok nas doslovno gaze??? NE!

Goran

10.04.2021. 09:42

Sib mora pod hitno da se izvini Srbiji ili da napusti Srbiju on nema sta vise da trazi tu .Zivim na Zapadu decenijama kas bi ovde jedan bilo koji obican covek nesto rekao protiv njih bio bi odmah uhapsen i proteran a kamoli jedan Diplomata.

posmatrac iz daleka

10.04.2021. 10:15

Ne znam sta nasa javnost ocekivala od nemackog Ambasador ? On i njemu slicni se u Srbiji ponasaju kao slonovi u porcelanskoj radnji !!! Tako je Bilo 1914 , 1944 , 1999, 2021 ..... Prvo st su totalno unistili bobama iz niskoletecih Stuka, 6.4.1941 bila je Nacionalna BIBLIOTEKA Srbije. Cik pogodite zbog cega !!!

Sosa

10.04.2021. 11:21

Ovaj tip radi po zadatku - čist fsifikator, odnosno, rečeno srpski - lažov. Verovatno sad očekuje naše pravdanje zbog njegovih laži.Jefinoo što bi imala da mu kažem je - Kako te nije sramota da toliko lažeš ambasadore.

raca

10.04.2021. 12:55

Jeste gospodine Vučiću vi ste u pravu ,ali toj osobi niko ne daje za pravo da vredja i ponižava državu u kojoj boravi zato ako ništa drugo oterajte ga bar u ime onih koji dadoše živote za ovu Srbiju

Miki Zg

10.04.2021. 18:58

Evo ima 15 komentara i s njima se slažem .Što napraviti ? Šib je izgubio svaki moralni-ljudski kredibilitet ambasadora Njemačke ,sve ovisi od njih .?Tihi bojkot ,mnogi ministri su odmah odgovorili ( svaka čast ) ,a znamo da je vjekovna politika Njemačke prema Srbima zločinačka !

Ceca

10.04.2021. 23:34

Da li on misli da smo i mi toliko glupi kao on? Neka malo pogleda statističke podatke pa da vidi koliko su u toj "humanitarnoj" akciji avioni NATO-a pobili Albanaca. Sigurnio više nego Srbi, a "poklon" osiromašeni uranijum ih i dalje ubija. Humano, nema šta!!!