БИРАЈУ СТО КОД ВУЧИЋА: Дијалог на два колосека, неке странке неће посредство ЕП, председник спреман да учествује у разговорима

С. С. Р.

02. 04. 2021. у 10:26

МЕЂУСТРАНАЧКИ дијалог о изборним условима у Србији водиће се, по свему судећи, на два колосека - под покровитељством Европског парламента и у директном разговору опозиције и власти - без медијатора.

БИРАЈУ СТО КОД ВУЧИЋА: Дијалог на два колосека,  неке странке неће посредство ЕП, председник спреман да учествује у разговорима

Архива

Део странака се већ изјаснио да не желе посредовање Брисела, а председник Александар Вучић је најавио да је "могуће да ће учествовати у разговору са онима који не желе присуство европских представника, јер се онда подразумева да унутар државе Србије ми одлучујемо какву будућност хоћемо".

- Тренутно је значајно већи број странака које не желе било какво учешће страних представника у дијалогу. Али ће наравно странка коју водим учествовати и у овом другом делу са представницима ЕУ и неколико политичких странака које су бојкотовале изборе. Било какав међустраначки дијалог је увек лековит - истакао је Вучић.

Засада нема најаве када би могли почети директни разговори без "ментора", а председник ДСС Милош Јовановић каже за "Новости" да не види разлог зашто не би почели одмах:

- Ако нешто треба да буде другоразредно онда је то дијалог посредством Европског парламента. У наша питања не треба да мешамо Брисел, а ни Русију и Кину. Потпуно је небитно који је странац у питању, јер је то ударац на сувереност. Наши проблеми су наши и треба да их решавамо и да излечимо ту колонизовану свест.

Представник СРС Миљан Дамјановић истакао је за наш лист да унутарстраначка питања и разговори, а посебно они око процеса избора, треба да се решавају и воде без мешања било каквог страног фактора:

- Једино тако власт може показати да је независна. Видео сам изјаву европосланика Тање Фајон да међустраначки дијалог неће почети до лета и странке треба да буду стрпљиве. Ако владајуће гарнитуре прихвате тај предлог, показаће да нису независни и да тај дијалог улази у нову фарсу, јер је најављено да ће почети још у марту.

И председник ПОКС Жика Гојковић је саопштио да ће учествовати само на панелу без присуства ЕУ:

- Нећемо присуствовати састанцима на којима су и представници ЕУ јер то представља свесно одрицање од суверенитета.

Иначе, у заједничком саопштењу Фајонове и бивших европосланика Кнута Флекенштајна и Едуарда Кукана, наведено је да су завршили интерне припреме за фазу консултација у процесу међустраначког дијалога, да ће у наредна два месеца одржати састанке са шефовима посланичких група, лидерима опозиције, представницима Владе, а да ће дијалог почети после одмора. Под капом ЕП, учествоваће ДС, Народна странка, ССП...

ПРВИ ЋОРАК

ПЛАН је да разговори буду у згради парламента и да им присуствује и председник Скупштине Ивица Дачић. Током претходног дијалога, пред прошле парламентарне изборе, разговарало се о промени састава РЕМ, начинима вођења, финансирања кампање и коришћењу јавних ресурса током изборне трке. Европосланици тада нису успели да убеде део опозиције да не бојкотује изборе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)