ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Не пада ми напамет да критикујем Кину да би се неком додворавао

Танјуг

01. 04. 2021. у 12:53

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Кина изразито пријатељска држава Србији са којом никад нисмо имали ниједан проблем и да му не пада напамет да код страних представника критикује Кину због наводног кинеског утицаја, само да би се неком додворавао.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Не пада ми напамет да критикујем Кину да би се неком додворавао

Фото: В.И.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић први пут ишао у Бриселу и тражи помоћ о Европе у враћању кинеског кредита како би смањио кинески утицај и да ли ће и Србија евентуално питати Европу за помоћ и да ли нам је таква помоћ потребна.

- Замислите да узмете од банке кеш кредит и кажете да је банка крива што вам је дала кредит и да утиче на вас и вашу породицу. Па, то сте сами избрали, то је питање оговорности државе. Што сте то тражили од Кине - запитао је Вучић.

Каже да је Србија узимала зајмове од Кине и ангажовала њихове извођаче како би под најповољнијим условима и најбрже изградила аутопутеве, јер из буџета за те пројекте може да се издвоји од 10 до 30 одсто.

- И замислите када Кина све то уради да ја кажем како они то користе за свој утицај. Ваљда смо ми ти који бирамо са ким ћемо да радимо и од кога узимамо кредит - нагласио је Вучић.

Запитао је шта би могла ту Кина да буде крива Србији, што се реализују инфраструктурни пројекти под повољним условима.

Нагласио је да је то што су Кинези ангажовани у Србији био захтев и молба Србије.

- Не спадам у оне који ће, да би му подигли пиједестал и да бих могао да се похвалим како сам велики и успесан због три изјаве у четири новине, да иде негде да критикује Кину која нам је изразито пријатељска земља и због које ниједан проблем нисмо имали и нећу никоме да се доворавам, не пада ми напамет - поручио је Вучић.

Додаје да је управо у време кризе изазване пандемијом неопходно да земљла има јавне инвестиције и потрошњу, како би могао да се обезбеди раст БДП-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)