СЕЛАКОВИЋ О СТАВУ ИТАЛИЈЕ: Подржавају отварање поглавља и Вучићеву иницијативу о "мини Шенгену"

Танјуг

31. 03. 2021. у 16:08

ИТАЛИЈА подржава отварање свих нових преговарачких поглавља за која је Србија спремна, изјавио је данас у Риму министар спољних послова Никола Селаковић након више састанака са званичницима у италијанском парламенту.

СЕЛАКОВИЋ О СТАВУ ИТАЛИЈЕ: Подржавају отварање поглавља и Вучићеву иницијативу о мини Шенгену

Никола Селаковић / Фото П. Милошевић

- Италија је највећа држава чланица Европске уније која нема резерву у подршци коју даје Србији на пољу напретка у европским интеграцијама - рекао је министар.

Селаковић је у изјави за српске медије рекао да је недвосмсилено пружена подршка иницијативама које долазе из Србије од председника Александра Вучића по питању стварања јединственог економског тржишта на Западном Балкану односно иницијативи "мини Шенген".

Са италијанским парламентарцима Селаковић је, како је пренео, разговарао и о дијалогу између Београда и Приштине, као и о односима Србије са Русијом и Кином.

Каже да је било речи о билатералним односима две земље и та сарадња је, према његовим речима, оцењена као изузетна и на веома високом нивоу, с обзиром да је има у свим областима, од политичког дијалога преко економске сарадње.

- Италија је друга по снази када је реч о присуству на српском тржишту, а италијанска предузећа запошљавају преко 26.000 наших грађана - подсетио је министар.

Он је додао да Италија показује посебно интересовање за Западни Балкан, па је, каже, на састанцима било речи и о односима унутар самог региона.

Наводећи да су у Италији у претходном периоду боравили званичници из Албаније, Северне Македоније, као и бивша министарка из Приштине и исказали супротну позицију у односу на Србију у вези са КиМ, Селаковић је казао да су италијански парламентарци исказали спремност да чују и нашу страну.

- Био сам у прилици да чујем аргументе који су дошли из Приштине и наравно да је то оно са чиме се ми не слажемо - рекао је Селаковић.

Министар је приметио и да је на састанцима провејавала тема сарадње Србије са Кином и Русијом, те да се наша земља суочава са другачијим позицијама у односу на наше главне смернице у спољној политици.

- И када вам неко да са забринутошћу гледа на нашу сарадњу, а онда му ви скренете пажњу да постоје државе чланице које стотинама или хиљадама пута више на економском плану сарађују са свим овим држваама онда негде ти аргументи нестану - рекао је Селаковић.

Као најважнији аргумент Селаковић наводи борбу председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и целог тима, а то је борба за што бољи положај Србије.

- Србија јесте држава на европском путу, ми себе видимо као пуноправног члана ЕУ, али Србија је земља која има своје свакодневне економске социјалне проблеме. Наш задатак као власти је да их решавамо, а у решавању тих проблема да сарађујемо са свима који могу да нам помогну а то јесу Русија, Кина, али Италија, Немачка, као и ЕУ у целини - навео је Селаковић.

Министар је истакао да је на састанцима одато признање Србији за начин на који се бори против ковида и како штити јавно здравље својих становника, али и због тога што преузима иницијативу, а не седи скрштених руку чекајући да се нешто само од себе реши.

Током дводневне посете Риму, Селаковић ће се сутра састати са шефом италијанске дипломатије Луиђијем ди Мајом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)