БЛУМБЕРГ ЈОШ ЈЕДНОМ ПОХВАЛИО СРБИЈУ: Хиљаде људи са Балкана дошли у Србију да се вакцинишу

Novosti online

30. 03. 2021. у 12:29

АМЕРИЧКИ економски сајт разговарао је са Марком Чадежом, шефом Привредне коморе Србије, о вакцинацији привредника из региона, истакавши да је њима дато око 8.500 доза вакцина.

БЛУМБЕРГ ЈОШ ЈЕДНОМ ПОХВАЛИО СРБИЈУ: Хиљаде људи са Балкана дошли у Србију да се вакцинишу

Фото: Принтскрин

Бројни светски медији протеклог викенда пренели су вест како је Србија вакцинисала више од 20.000 странаца, а међу њима је и амерички економски сајт Блумберг. У тексту у којем хвали нашу земљу каже да је хиљаде људи са целог Балкана отпутовало овог викенда у Србију по прву дозу вакцине против корона вируса, јер је приступ вакцинама у њиховим домовинама оскудан.


Блумберг на почетку текста истиче да је 22.000 људи отпутовало у суботу и недељу у Србију, нацију са најбржом кампањом инокулација у континенталној Европи. Већина људи добила је вакцину АстраЗенека након што су добили избор вакцине западне производње, па тако могу лакше да се квалификују за будуц́е пасоше вакцина.

Познати економски сајт истиче да је око 8.500 доза дато предузетницима из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, Косова и Албаније како би се локалним и регионалним компанијама помогло да остану на површини у пандемији, рекао је Марко Чадеж, шеф Привредне коморе Србије.

– Пресудно је да спасимо своје партнере – сви смо повезани у региону – рекао је у понедељак у телефонском разговору за Блумберг.

– Све наше компаније имају веома међусобно повезане ланце снабдевања. Заиста много зависе једни од других. Не можете да наставите да производите било шта ако ваши партнери морају да се затворе због инфекција – рекао је он.

Блумберг даље наводи да је Србија увезла више од 2,8 милиона вакцина за својих седам милиона грађана након што је председник Србије Александар Вучић преговарао о директним пословима са више произвођача, укључујући кинески Синофарм, Фајзер-Бионтек, АстраЗенека и руским произвођацима вакцина. Влада је такође послала и неколико хиљада вакцина суседима као донацију раније ове године.

– Не можемо да будемо успешни уколико људи у региону не буду вакцинисани. Ми нисмо острво – рекао је Вучић, који је, подсећа Блумберг, критиковао Европску унију због споре дистрибуције вакцина.

Лист наводи да ће се вакцинација пословних људи и њихових запослених из суседних земаља наставити наредних дана, у зависности од доступности вакцина и инфраструктуре, рекао је Чадеж.

Блумберг на крају текста истиче да је више од 1,4 милиона Срба вакцинисано, укључујући 920.000 који су примили обе дозе. Темпо ц́е се можда убрзати ако влада успе да започне локалну производњу кинеских и руских вакцина како је планирано.

Иако се, како истиче амерички сајт, српска понуда углавном односила на њених пет суседа који такође теже придруживању Европској унији, неки су путовали и из ЕУ чланица, Хрватске и Словеније.

– Као здрава особа са 50 и нешто година, проценила сам да ће мој ред да се вакцинишем код куће вероватно бити на јесен – рекла је Зинка Бардић из Загреба, након што је отишла у Србију да прими вакцину, закључује Блумберг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)