ИНТЕРВЈУ Владимир Билчик: Договор о изборима најраније на лето, следећег месеца наставиће се разговори власти и опозиције

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

29. 03. 2021. у 12:00

МЕЂУПАРТИЈСКИ дијалог је један од кључних приоритета у напретку Србије ка ЕУ. То је јасно из мог извештаја, из изјава Европске комисије и онога што поручују земље чланице. Верујем да сви политичари у Србији узимају овај дијалог за озбиљно. Надам се, такође, да ће га сви они који нису учествовали на претходним изборима, озбиљно схватити као могућност да се активно укључе у српску политику, а једини начин за то је кроз демократске институције. Такође, они који су у власти, влада и скупштина, имају одговорност за побољшање ситуације за политичко надметање у Србији.

ИНТЕРВЈУ Владимир Билчик: Договор о изборима најраније на лето, следећег месеца наставиће се разговори власти и опозиције

Владимир Билчик / Фото Танјуг

То у разговору, за "Новости", истиче Владимир Билчик, шеф посредничког тима за унутрашњи дијалог и известилац Европског парламента за Србију.

* Шта је најважније да се уради да би се дијалог учинио могућим?

- Остало је доста тога да се уради из прве фазе дијалога. Желимо да дође до истинских промена и тако ћемо приступити другој фази. Најважнији кораци су већ предузети, а то је пуни ангажман председника Народне скупштине. Скупштина је кључна институција, и она је наш главни партнер. Чињеница да је Ивица Дачић у нашем првом разговору почетком марта званично започео другу фазу дијалога, веома је важан корак. Сада смо спремни да започнемо рад са свим саговорницима у Србији и пронађемо најбољи начин да напредујемо.

* Јесте ли већ добили преговарачке платформе различитих страна из опозиције и хоћете ли с њихове стране имати једног или више саговорника?

- Водимо рачуна о свим документима које смо добили. Фер је да разговарамо са свима на терену, у најближој могућој сарадњи с нашим главним партнером, Народном скупштином. Покушаћемо да кроз дијалог обезбедимо највеће могуће учешће свих релевантних снага. Како ће се то одвијати, одлучиће политичке снаге у Србији, јер то њима треба да одговара. Наша улога ће бити да створимо окружење за дијалог који треба да се одржава у најбољем могућем духу. Имамо одличан тим преговарача, људе који познају Западни Балкан. Не знам колико ће бити група са стране опозиције. Треба да прво разговарамо са својим партнерима, пре него што о томе будемо изашли пред медије.

* Када очекујете следећу рунду разговора?

- Тренутно припремамо многобројне билатералне састанке. Почећемо са њима, да бисмо разумели ситуацију на терену и очекивања саговорника, у најтешњој могућој сарадњи с Народном скупштином и њеним председником. Једно од ограничења са којима смо се до сада сусретали је то што је ЕП због пандемије увео рестрикције за наша спољна путовања. Али, можемо много да урадимо преко видео-везе. Надам се да ћемо почети следећег месеца, после Ускрса. Неколико следећих месеци ћемо, вероватно, радити видео-везом, а чим буде могуће, када се убрзају напори око вакцинације, и будемо у могућности да путујемо, и физички, у Београду. Финална фаза у покушају постизања договора одржаће се директно, што је пре могуће, надам се на лето, или почетком јесени, што је веома важно, да би било времена пре него што почне кампања за нове изборе.

ЧВРСТЕ ВЕЗЕ СА СЛОВАЧКОМ

* КАКО објашњавате то што су многи Словаци укључени у решавање важних питања за Србију: ви, Лајчак, Кукан...

- У Словачкој, и претходно у Чехословачкој, увек смо имали чврсте везе са Србијом и целим Западним Балканом. Можемо добро да разумемо многобројне тешкоће кроз које пролази ваш регион. С друге стране, немамо заједничку границу, нисмо имали директне конфликте с регионом, и у том смислу можемо да гледамо на догађаје са стране. Наступамо са једним циљем, да имамо заједничку европску будућност, што је у обостраном интересу.

* Шта ће бити ваша конкретна улога?

- Хтео бих да будем јасан око тога: нисмо ту да бисмо наметнули било какво решење, већ да бисмо олакшали дијалог међу српским политичким снагама. Свесни смо да то није лако, да постоје изазови, тешкоће, јаке и дубоке поделе и разлике. Али, такође чврсто верујемо да ћемо моћи да постигнемо оно што радимо у ЕП и европским институцијама, а то је да смо, иако имамо политичке разлике, које и треба да имамо, у стању да седнемо за исти сто и да разговарамо о њима.

* Шта очекујете од власти?

- Жеља која је изнета у речима, посвећеност дијалогу, сада треба да се преведе у праву акцију. Потребни су добра воља, јасно опредељење и истински напори у дијалогу који је оријентисан ка резултатима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)