АМБАСАДОР ШПАНИЈЕ РАУЛ БАРТОЛОМЕ: Став о Косову не мењамо, ма ко да тражи од нас признање

Д. Р. Ђ.

29. 03. 2021. у 10:14

СТАВ Шпаније према територији Косово је и даље исти, није се мењао. Шпанија не признаје независност Косова. То је државна политика. Прихватићемо само оно што прихвати и Србија.

АМБАСАДОР ШПАНИЈЕ РАУЛ БАРТОЛОМЕ: Став о Косову не мењамо, ма ко да тражи од нас признање

Раул Бартоломе

Овако амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе одговара на питање "Новости" која је актуелна позиција ове земље према косовском питању и постоји ли могућност да званични Мадрид размотри признавање тзв. Косова као државе.

Наиме, не само политичари у Приштини, већ и они из држава Европске уније, све чешће позивају пет њених чланица (Шпанију, Словачку, Румунију, Кипар и Грчку), а које не признају косовску независност, да то учине. То у својим извештајима чине и посланици Европског парламента.

Први потпредседник Владе Северне Македоније Артан Груби недавно је у Приштини поручио Вљоси Османи, која је тада била в. д. председника привремених институција, да ће Северна Македонија тражити од Шпаније да призна Косово. На наше питање, да ли ће, ако се то догоди, Шпанија размислити о тој иницијативи, амбасадор Бартоломе кратко је одговорио:

- Немамо информације о овоме.

Шпански дипломата коментарисао је и то да ли неко из Европске уније има сличне акције усмерене према влади у Мадриду, са циљем да она промени своју позицију и призна јужну српску покрајину као државу:

- Према нашим сазнањима, не. У сваком случају, Шпанија неће променити свој став по питању Косова само зато што нека земља то од нас тражи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)