ЂИЛАСОВИ МИЛИОНИ ИДУ ПРЕД ТУЖИОЦА: Реакције поводом открића да је лидер ССП депоновао огроман новац на 53 рачуна у 17 држава

Екипа "Новости"

28. 03. 2021. у 11:47

ТУЖИЛАШТВО мора да реагује на откриће "Новости" да лидер Странке слободе и правде и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас поседује огромне своте новца на скривеним рачунима широм света. То је једнодушна оцена државних функционера након сазнања нашег листа да Ђилас располаже са чак 53 активна рачуна у различитим финансијским институцијама у 17 земаља, на којима је крајем октобра прошле године укупно имао 67.966.814,35 долара.

ЂИЛАСОВИ МИЛИОНИ ИДУ ПРЕД ТУЖИОЦА: Реакције поводом открића да је лидер ССП депоновао огроман новац на 53 рачуна у 17 држава

Архива

Како "Новости" сазнају, пореска управа и Управа за спречавање прања новца увелико прикупљају податке о тајним рачунима који се протежу од Србије, преко земаља у региону (БиХ, Бугарске, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Словеније), затим преко Кипра, Италије, Швајцарске, Луксембурга, Холандије, Молдавије, Чешке, па све до Маурицијуса, Хонгконга и Америке. Средином наредне недеље могло би да буде више информација о афери која потреса не само политичку сцену у нашој држави.

Председник Скупштине Републике Србије Ивица Дачић за "Новости" је рекао да надлежни државни органи треба да се баве шемом коју су разрадили Ђилас и његови партнери.

- Али, то говори о размери ове финансијске моћи коју су Ђилас и његови поверљиви партнери стекли злоупотребом политичких функција - изјавио је Дачић.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да очекује реакцију тужилаштва и покретање истраге како би се утврдило колико су оштећени буџет и грађани Србије.

НОВИ ДОКАЗ ЗА РАЧУН НА МАУРИЦИЈУСУ

ЛИДЕР Странке слободе и правде и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас располаже са чак 53 активна рачуна у различитим финансијским институцијама у 17 земаља. Један од тих рачуна Драгана Ђиласа налази се на Маурицијусу и то на адреси Barkly wharf east floor 4 le caudon waterfront Port Louis - Mauritius. Као холдер рачуна води се Драган Ђилас, а према нашим сазнањима, на њему је у децембру 2020. године било 5.741.025 евра.

На сајту иза кога стоји конзорцијум интернационалних истраживачких новинара приказана је шема како функционише веза између Deutsche bank LDT (Mauritius) и њихове посредничке канцеларије која се налази на Маурицијусу, а где је Ђилас депоновао одређену количину новца. Као што се види на приложеној шеми, у центру графикона налази се Deutsche bank LDT (Mauritius) и адреса њихове канцеларије која је у овој острвској држави а где, према нашим сазнањима, Ђилас има рачун. Ово је још један доказ да лидер ССП у тој острвској земљи има рачуне, иако је он то претходно демантовао.

- Шема Ђиласових рачуна је права хоботница коју нормалан човек не може да разуме. Он је у међувремену угасио десетине рачуна, пошто је имао конта и у Великој Британији, Албанији, Грчкој и другим земљама. Шта то крије када десетине рачуна затвара, десетине отвара и пребацује са једног на други - питао је Мали и напоменуо да постоји индиција да се ради о прању новца и да се логично поставља питање да ли је тај новац стечен на законит начин и да ли је плаћен порез Републици Србији.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, каже да очекује да надлежне институције открију одакле Ђиласу тај новац.

- Уместо коментара, апелујем на тужилаштво и све надлежне државне органе да се под хитно истражи откуд Ђиласу 68 милиона долара на 53 рачуна у 17 земаља широм света. А вама из "Вечерњих новости" свака част на храбрости, да не одустанете од трагања за потпуном истином, без обзира на све претње, притиске, тужбе и уцене којима сте изложени од стране милионера Ђиласа и његове плаћеничке банде - јасан је Вучевић.

Архива

Он додаје да уопште није изненађен да је Ђилас украо више него што поштен човек може и да замисли, и да су писања о тајним рачунима на Маурицијусу и у Швајцарској била само пут ка врху леденог брега.

- Из профила који је о Ђиласу објавио КРИК још 2018. уочи избора у Београду, види се да су његове фирме док је био на функцији градоначелника оствариле приход од 80 милиона евра - истиче Вучевић и додаје да нико не сме да буде заштићен од провере порекла имовине, а Ђилас је и више него сумњиво лице.

И посланик СНС Владимир Орлић наводи да се потврдило да су димензије Ђиласовог бешчашћа језиве у сваком смислу:

- И када је реч о богатству које је награбио од бављења политиком, о опљачканом народном новцу, али и када је реч о сакривању и заташкавању злодела, спремности на марифетлуке и финансијске малверзације, као и спремности да масно лаже, кукавички пориче и нариче, истовремено глумата жртву код странаца и кабадахијски се обрушава на новинаре и политичке противнике. Џабе му је бежање од полиграфа, овде је народу јасно баш све и од овога нема прања никада. Ђиласов образ, политичка биографија и лични досије црњи су од најпрљавијег прозора, то је и тајкунском "перачу" туђих пара већ сада јасно.

Његов колега из посланичке клупе Миленко Јованов истиче да су "Новости" урадиле одличан посао и грађанима Србије показале истину о огромној суми новца који се налази на Ђиласовим рачунима:

- Сама чињеница да је Ђилас одлучио да игнорише ову тему, најбоље показује да он не сме да каже грађанима одакле му оволики новац, јер би то значио и крај његове политичке каријере. Јер, да их је поштено зарадио, могао би мирне душе да каже да има тај новац и сва би прича на ту тему престала. Међутим, он добро зна да је тај новац стекао у време док је био на власти, а подсетићу, то је време када су затваране фабрике, подељено 500.000 отказа, када су људи остајали на улици... Е, у то време, Ђиласу је баш кренуо посао и рекламне секунде су се продавале као алва!

Јованов је додао да је једнако важно што су надлежни органи покренули правне механизме за утврђивање чињеница о пореклу тог новца и евентуалној штети коју је држава претрпела услед избегавања плаћања пореза:

- Џабе Ђиласу и бежање од полиграфа и кмечање по амбасадама, ова афера мора да се институционално истражи и оконча. За много ситније пропусте, у вредности од неколико стотина динара, порески органи терете грађане када пропусте да плате неку пореску обавезу, зато нема никаквог оправдања да се не истраже Ђиласови мутни послови у вредности од неколико десетина милиона евра. Одбио је да одговара новинарима који му се не свиђају, али, пред државним органима, Ђилас мора да одговара!

ВУЛИН: ИМАЈУ ЧЕГА ДА СЕ ПЛАШЕ

САРАДНИЦИ Драгана Ђиласа све чешће "падају" због разних кривичних дела и сва су повезана са јавним фондовима или пљачком јавне имовине. Ђилас је био недодирљив, а пошто видимо у колико земаља и на колико рачуна је сакрио новац стечен у време власти, јасно нам је и зашто је тако дуго избегавао наше пореске органе - истиче за "Новости" министар полиције Александар Вулин. - А јасно нам је и зашто ДОС и Ђилас за 12 година своје власти нису донели закон о пореклу имовине. Ђилас и досовци су имали и имају чега да се боје, Вучић и ми немамо, и по томе се разликујемо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (35)