БИЛЧИК БИ ДА НАМ ДИКТИРА ПОЛИТИКУ: Тражи од Србије да се одрекне Русије и Кине и да цензурише медије

Novosti online

27. 03. 2021. у 12:33

Владимир Билчик, известилац Европског парламента за Србију, у свом извештају о ком данас расправља Европски парламент, наводи "посебну забринутост због дезинформација из Кремља које се дистрибуишу преко Спутњика Србија и других актера". Власти Србије се позивају да "преиспитају аранжмане коју то омогућавају“.

БИЛЧИК БИ ДА НАМ ДИКТИРА ПОЛИТИКУ: Тражи од Србије да се одрекне Русије и Кине и да цензурише медије

Фото Twitter

Позив за „преиспитивање аранжмана“ Билчик образлаже тиме да би се тако „смањиле дезинформације и појачали напори против таквих кампања чији је број порастао од почетка пандемије ковида-19“.

У извештају се „изражава забринутост због растуће зависности Србије од војне опреме и технологије из Кине, као и блиске политичке и војне сарадње са Русијом, укључујући континуирано руско присуство у Нишу“.

Фото Deposiphotos

Билчик у свом извештају каже да „Европски парламент поздравља чињеницу да је чланство у ЕУ и даље стратешки циљ Србије и један од приоритета новоформиране владе, али и изражава жаљење због недостатка напретка у многим реформама и назадовања око питања кључних за приступање ЕУ“, преноси агенција Бета.

У Извештају, који је уз Предлог резолуције сачинио известилац ЕП за Србију Владимир Билчик, од Србије се траже „убедљиви резултати“ у важним областима попут правосуђа, слободе изражавања и борбе против корупције и организованог криминала, а Европска комисија позива се да измени начин извештавања како би се узело у обзир назадовање и послала јасна порука земљама у процесу приступања, укључујући Србију.

Нормализација са Приштином, предуслов за приступање ЕУ

У документу сачињеном на основу Извештаја ЕК о Србији, указује се, такође, да је „нормализација односа и за Србију и за (тзв.) Косово приоритет и предуслов за приступање ЕУ“ и да је кључна за обезбеђивање стабилности и напретка у ширем региону. У предлогу резолуције се позива на „активно и конструктивно ангажовање у дијалогу уз посредовање ЕУ ради постизања свеобухватног, одрживог и правно обавезујућег споразума у складу са међународним правом“.

Када је реч о дијалогу, такође се подвлачи позив на пуну примену свих већ постигнутих споразума укључујући успостављање Асоцијације/Заједнице српских општина, без одлагања. Спољнополитичка служба ЕУ (ЕЕАС) позива се да успостави механизам за надгледање и верификацију примене свих до сада постигнутих споразума и да о томе периодично извештава ЕП као и да пружи пуну подршку специјалном представнику ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Мирославу Лајчаку.

Од влада Србије и тзв. Косова тражи се да се уздрже од акција које би могле довести до подривања поверења и угрозити дијалог.

У предложеном тексту поздравља се поновни ангажман САД и наглашава потреба да ЕУ и САД ојачају своје партнерство и координацију на Западном Балкану. Трансатлантска сарадња, наводи се, важан је чинилац стабилности у региону а ЕУ има водећу улогу као посредник у процесу нормализације односа Србије и Косова.

У том контексту додаје се да је ЕП обавештен о потписивању споразума о економској нормализацији између Србије и Косова 4. септембра 2020. у Вашингтону али се изражава жаљење због одредби у тексту које захтевају да Косово престане да тражи чланство у међународним организацијама.

Такође се наводи да би премештање амбасаде Србије у Израелу из Тел Авива у Јерусалим било противно ставу Еуропске уније о решењу спора Израела и Палестине по моделу две државе.

Србија мора да усклади спољну политику са ЕУ

Србија се подсећа на обавезу постепеног усклађивања са спољном политиком ЕУ, а власти Србије позивају се и да „осуде говор мржње, негирања ратних злочина и порицање (тзв.) геноцида у Сребреници“.

У Билчиковој резолуцији понавља се важност постепеног усклађивања српске са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, као услов за процес приступања, али и изражава забринутост због "стопе усклађености Србије која је најнижа у региону". Примећује се да неки званичници и неки политичари и даље повремено дају изјаве које доводе у питање спољнополитичку оријентацију Србије и изражава забринутост и „због поновљене подршке Србије Русији у Генералној скупштини УН по питању анексије Крима“.

Поздравља се чињеница да се Србија ускладила са ставом ЕУ о председничким изборима у Белорусији, али се изражава забринутост што Србија није подржала санкције према званичницима те земље, као ни став ЕУ о новом закону о безбедности у Кини.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (7)

Zare

27.03.2021. 13:40

Gledajte vi svoja posla. Nemojte mutiti vodu u idnosima sa Rusijom i Kinom. Vidimo kako gledate na Srbiju koja je suverena i samostalna država. Mnogo se vi mešate u unutrašnje stvari Srbije. Poslednji izveštaj o Srbiji jasno govori da vršite otvoreni pritisak i služite se lažima.

seljak

27.03.2021. 13:56

Читајћи ове ,,набацане,, захтеве изестиоца приметих, пошто је он известилац за Србију, да он од нас тражи оснивање ,,Заједнце српских општина. Много је, чак и кад је од њих.

sara

27.03.2021. 15:15

Izvestilac EP Bilčik, mora da opravda platu koju prima pa tako izmišlja šta Srbija mora da radi, kao da je ovo 17 a ne 21 vek, pa nam sugeriše da se odreknemo prijateljstva sa Rusijom i Kinom!!!. Zašto to ne kaže Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, koji takođe sarađuju i sa Kinom i sa Rusijom!!!.

Mišo Peć

27.03.2021. 17:45

Baš me interesuje kako Bilčeka nije zabrinulo otvaranje vojne baze na Kosovu i Metohiji,nerazoružavanje terorista OVK već naprotiv EU im je omogućila da zadrže oružje i čak štaviše da formiraju vojsku Kosova i pritom umesto njihovog razoružanja po rezoluciji1244 UN EU ih još više naoružava i zajedno sa njima održava vojne mežbe i manevre.Pozdravlja ponovni angažman Anerike u rešavanju Kosmetskog pitanja,a gde mu je angažman Rusije koja takodje mora biti uključena u rešavanju tog pitanja.

JOLE NIKOLIC TAMNAVAC

27.03.2021. 22:59

Merkelova zavrsava severni gasovod 2 sa Rusima a Kinezi su u EU investirali preko 600 milijardi EURA pa sto se oni neodreknu Rusije i Kine, Srbija u Rusiju izveze 5 kamiona jabuka a oni vrate 3...cega da se odricemo ?. EU birokratija je odavno veoma destruktivna kad je srbija u pitanju.

buki

27.03.2021. 23:08

Kremlj nas dezinformiše? Blago nama sa vašim "informacijama". Sami sebe lažete pa ne znate da stanete. Da ste pametni, i vi biste se okrenuli Rusiji u koju već gleda većina svetske populacije, nadajući se skoroj propasti Nato-zlikovca.