ДА ОПРАВДАЈУ ТРОШКОВЕ, ИЛИ ДА ПЛАТЕ: Дачић о посланицима који нису намирили дуговања за службених путовања - то траје десет година!

С. Ровчанин Томковић

27. 03. 2021. у 09:02

ОВАЈ обрачун и списак је направљен у прошлом мандату. Изнео сам и тај проблем на Колегијуму, јер то траје већ десетак година.

ДА ОПРАВДАЈУ ТРОШКОВЕ, ИЛИ ДА ПЛАТЕ: Дачић о посланицима који нису намирили дуговања за службених путовања - то траје десет година!

Фото Танјуг

Папирологија мора да се затвара, зато они који су надлежни и посланици морају да реше овај проблем. С тим, да ту није реч вероватно о дневницама, већ о путним трошковима и смештају, што није папиролошки затворено. Ово коначно треба да се затвори, или је реч о папирологији која није затворена или је реч о стварном дугу, који онда мора свако да плати.

Овако је председник Народне скупштине Ивица Дачић, за "Новости", реаговао на наш текст о неоправданим трошковима посланика за службена путовања у иностранство која износе чак 4,5 милиона динара.

- Председник Народне скупштине нема никаква овлашћења кад су финансије у питању, то је надлежност Генералног секретаријата, Административног одбора и Одбора за спољну политику - наводи Дачић. С друге стране, прозвани посланици поручују да је у питању пропуст у бирократији и процедури и да Скупштини не дугују новац.

Наиме, према подацима које смо добили на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја из српског парламента, садашњи и бивши "трибуни" нису приложили рачуне за хотел, превоз или слично или поднели извешај после путовања, па у документацији постоји дуг.

Фото Н. Скендерија

Посланик СНС Драган Шормаз којег дуже за 1,1 милион динара каже за "Новости" да дуг апсолутно не постоји.

- Одбор за спољне послове је одобрио свако путовање понаособ. Овде је у питању то што бирократија није урадила посао, јер важе правилници још из доба СФРЈ. Нисам ставио паре у џеп, нити сам добио новац осим за припадајуће дневнице на које имам право. Шта ако, на пример, изгубим хотелски рачун и не могу да оправдам, а сви знају да сам тамо био. Што не пошаљу мејл хотелу и они ће им потврдити да сам био тамо и послати копију рачуна - објашњава Шормаз и додаје да му траже рачун са путовања у Казахстан из 2008. године који нема, и пита хоће ли га за те две, три хиљаде долара прогањати док је жив. Уосталом, авионске карте и хотели могу да се купују и плаћају електронским путем и нису потребни никакви папири.

На наше питање како је код њега толики износ и зашто није подносио извештаје, Шормаз каже да је посланик већ 20 година, и да се некада није сетио, отишао је одмах после пута на одмор за породицом, заборавио, али да је "много важније од тога да су, на пример, сви извештаји из НАТО позитивни од када је он посланик". Неће, наводи, ићи у рачуноводство, нека то среди генерални секретар Вељко Одаловић, јер "то је његов посао".

Рачун за хотелске собе у Риму

- ЗНАМ да су две године јурили посланика СНС Владимира Ђукановића, јер је изгубио рачун из хотела у Риму. Били смо заједно тамо, па сам им рекао, ево имам ја мој рачун, били смо соба до собе - навео је Шормаз.

Иначе, Ђукановића дуже за 166.900 динара.

И Владимир Маринковић (562.000 динара) из СНС има слично објашњење и додаје да ни не зна где је благајна парламента.

- Новац никада нисам узео од Скупштине. Вероватно нисам потписао неки извештај или приложио рачун. Био сам аљкав, али ко ради, тај и греши. Посла има пуно, ја много радим у парламентарној дипломатији на односима САД и Израела са Србијом. Апсолутно нема говора о дугу. У питању је књиговоствена ствар. Претпостављам да се ради о путу у САД где је 700, 800 долара карта, исто толико хотел... Тада нисам ни узимао дневнице. Отићи ћу следеће недеље у рачуноводство да то решимо - рекао нам је Маринковић.

На листи је и бивши посланик СДПС Мехо Омеровић (362.955 динара) који је за "Новости" рекао да то јесу стварни трошкови, неки од њих стари и 15 година, за пут који је обављен, али за који, "претпоставља да не постоји финансијска документација - рачун хотела, бординг карта и слично".

- Приликом престанка мандата, а после 18 и по година у парламенту, нисам имао никакве обавезе нити потраживања од служби Народне скупштине. Не ради се ни о каквим мојим дуговањима, већ о недостајућој документацији у архивама парламента - навео је Омеровић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)