КИНА ПРЕТИ ОСВЕТОМ ЗБОГ БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ: И даље постоји "дуг у крви" НАТО пакта према нашем народу!

Танјуг

26. 03. 2021. у 14:57

СЕВЕРНОАТЛАНСКА алијанса предвођена САД, која је бомбардовала тадашњу Југославију и убила много недужних цивила, међу којима и троје кинеских новинара, и даље има "дуг у крви" према кинеском народу, поручило је данас кинеско Министарство спољних послова.

КИНА ПРЕТИ ОСВЕТОМ ЗБОГ БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ: И даље постоји дуг у крви НАТО пакта према нашем народу!

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг је поводом обележавања годишњице НАТО агресије 1999. године рекла да НАТО не треба да заборави 1999. годину, када је, уз озбиљно кршење међународних закона и основних норми међународних односа, бомбардовао тадашњу Југославију, пише кинески "Глобал тајмс".

Говорећи на сусрету НАТО министара спољних послова у Бриселу ове недеље, амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је НАТО чланице да се супротставе "претњи агресивне Кине", док је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг назвао Кину "изазовом".

- Кина жели да подсети НАТО да и даље има дуг у крви према кинеском народу. Преминули су отишли, али живима је потребна већа будност и размишљање - поручила је портпаролка.

Нагласила је да је данашњи тренд у светском развоју мир и напредак и додала да је такав историјски тренд незаустављив.

Међутим, додала је, "такође смо видели да се политика моћи и хегемонизма повремено појави, озбиљно угрожавајући и претећи светској безбедности, стабилности и међународном праву".

- Било да је у питању Југославија, Ирак, Либија или Сирија, никада не треба да опростимо губитак живота обичних људи, који су настрадали у поновљеним бомбардовањима, под зидовима обрушеним гранатама, на славним историјским местима које је однео пламен - навела је портпарол.

Додала је да САД и неке западне земље имају пуна уста људских права, али су им уста затворена кад је реч о њиховим одговорностима.

- Када су бесрамно почели рат против једне суверене земље, без одобрења Савета безбедности, узрокујући на стотине и хиљаде смрти и избеглиштво милиона, да ли су икада бринули о људским правима у тим земљама. Да ли под тим подразумевају међународна правила? Зар не би требало да буду одговорни за своје ратне акције - запитала се Хуа.

Кина и Србија су, како каже, две земље које се не плаше моћи и које славе мир.

- Кина је спремна да ради са Србијом и свим мирољубивим земљама на очувању међународне праведности и на промоцији мира, стабилности и развоја - рекла је Хуа додајући да су "давно прошла времена када су велики малтретирали мале, а јаки слабе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)