МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: Засадио сам свој први брест међу још оних 2.999 који ће чинити ветрозаштитни појас

Novosti online

26. 03. 2021. у 13:47

ЗАСАДИО сам свој први брест, који ће међу још оних 2.999, у насељу Немановци, побољшати живот свим нашим Новосађанима, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: Засадио сам свој први брест међу још оних 2.999 који ће чинити ветрозаштитни појас

Фото Ж. Кнежевић

- Знам да природу не смемо да узимамо "здраво за готово", зато формирамо овај, за нашу урбану средину, важан ветрозаштитни појас, којим ће се спречити еолска ерозија, обогатити биодиверзитет и микроклима, а све то ће повећати безбедност у саобраћају јер ће се смањити брзина ветра и задржавање и засипање снежних наноса - каже он.

Вучевић је истакао да ће се подизањем мултифункционалних заштитних појасева на 387 километара повећавати број станишта и коридора за биљне и животињске врсте и побољшати популацију разних врста дивљачи значајних за ловство.

- Такође, поспешићемо очување и промоцију ширења инсеката опрашивача, који ће допринети и пољопривреди и воћарству. Урбано зеленило, урбане шуме или зелени појасеви доносе и рекреативне активности: шетање, трчање, вожњу бицикла, организацију излета, итд. Од овог дана, чак ћемо и економски ојачати. Поред дрвне сировине на крају циклуса, садња и нега ветрозаштитних појасева доводи и до повећања ангажовања људских ресурса и запошљавања на привременим пословима - навео је први човек Новог Сада.

Поводом Светског дана шума и Светског дана вода, ЈВП „Воде Војводине“ на челу са директором Срђаном Кружевићем, Граду Новом Саду су донирале ових 3.000 садница бреста.

- Овом приликом желим да им захвалим, као и представнику Савета за озелењавање проф. Саши Орловићу, на несебичном гесту, који ће директно утицати на здравље и живот свих нас. Кад будете гледали у ово наше лепо дрвеће, имајте на уму колико нам је доброг донело. Чувајмо шуму, чувајмо воду! - поручио је Вучевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)