КУРТИ РУШИ ДИЈАЛОГ: Брисел опоменуо премијера у Приштини због преговорa

Д. Р. Ђ.

26. 03. 2021. у 08:38

НОВИ премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти добио је јуче опомену из Брисела због начина на који је представио принципе за дијалог са Београдом, којима је одбацио, а чак и исмејао Заједницу српских општина.

КУРТИ РУШИ ДИЈАЛОГ: Брисел опоменуо премијера у Приштини због преговорa

Фото АП

- ЕУ је увек позивала стране да се уздрже од поступака и изјава штетних за атмосферу погодну за успешан напредак у дијалогу и нормализацију односа. Последње изјаве Аљбина Куртија о принципама вођења дијалога са Београдом подривају овај процес, а Курти би због оваквих изјава могао да сноси искључиву одговорност за недостатак напретка и могући неуспех дијалога Београда и Приштине - поручено је из Европске службе за спољне послове.

Фото АП

Председник Александар Вучић изјавио је јуче да је задовољан реакцијом ЕУ и да су они морали да реагују.Понављајући став да "не може да постоји моноетничко удружење", Курти је пре тога поручио и да "Заједница општина може да постоји у планинама Ругове, Шар-планине, или чак реке Лепенац, али не и Заједница општина заснована на етничкој припадности".

- Ако Курти заиста мисли све што је рекао, дијалог не би имао смисла. Чекаћемо још мало да видимо да ли ће човек мало да се уподоби, да разуме шта су обавезе Приштине. Ако то не буде хтео, такође, хвала. Без испуњења обавеза може да машта само о глупостима које изговара - рекао је Вучић.

Аљбин Курти, Фото АП

Упитан каква је судбина Вашингтонског договора после избора Куртија, председник је рекао да Србија увек поштује потписане споразуме и да је увек спремна за дијалог:

- А, ако неко каже да га не интересује Заједница српских општина, већ да га занима заједница општина између Ругове и Шаре, онда је јасно да тај не жели дијалог. Србија ће увек бити спремна за дијалог и компромисе, али не и за уцене и претње.

Као први принцип, Курти је навео да мора да се прихвати реалност косовске независности, да се на то питање не може враћати и да је "независност била компромис". Други принцип је да се прихвати "истина косовског рата, да Србија призна злочине које је починила на Косову, а њена влада да се огради од њих", док је трећи да Приштина и Београд морају да буду за столом једнаки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)