ВУЧЕВИЋ: Нови Сад отварањем конзулата добија још једну чврсту карику у процесу сарадње Аустрије и Србије

Novosti online

24. 03. 2021. у 19:44

ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић састао се у Градској кући са генералним секретаром Савезног министарства за европске и међународне послове Републике Аустрије Петером Лаунски-Тифенталом, амбасадором Републике Аустрије у Београду Њ. Е. Николаусом Лутеротијем и почасним конзулом Републике Аустрије у Новом Саду Зораном Тадићем.

ВУЧЕВИЋ: Нови Сад отварањем конзулата добија још једну чврсту карику у процесу сарадње Аустрије и Србије

Фото: Инстаграм

Повод састанка био је отварање почасног Конзулата те државе у Новом Саду, на адреси Партизанска улица бр. 27 којем је поред градоначелника и аустријске делегације присуствовао и државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Старовић.

На састанку у Градској кући саговорници су констатовали да од јесени 2019. године у Бечу, одлично функционише „Удружење Срба у Аустрији“ и да тај вид повезивања много значи за српску заједницу која тамо броји више од 120 000 људи. Они су нагласили да је подједнако важно да се отварају представништва Аустрије и у Србији, ради боље повезаности и комуникације становништва и привреде две земље. Осим помоћи житељима Аустрије који су на раду или пропутовању у северном делу Србије, улога Конзулата биће и оживљавање економских, културних и других веза између Војводине и Аустрије.

Грађанима су врата Конзулата Републике Аустрије у Новом Саду званично отворена од данас, а његова надлежност се односи на област Аутономне Покрајине Војводине, док је циљ допринос развоју билатералне сарадње две земље. Тим поводом присутнима се, између осталих, обратио и градоначелник Вучевић.

- Нови Сад отварањем овог конзулата добија још једну чврсту карику у процесу сарадње Аустрије и наше државе. Данашњи датум, 24. март, није лак датум за нас, посматрано у историјском контексту, али ми морамо да гледамо у будућност и да креирамо још бољу сарадњу, и то оснаживањем односа, економије, привлачењем инвестиција, а све у циљу стварања што бољих услова за младе нараштаје, да остану у Србији.

Зато ово није само протоколарни догађај, већ има један суштински и дубљи значај за унапређење односа две земље, као и за наш град. Долазак генералног секретара Петера Лаунски-Тифентала у Нови Сад, велика је част, јер како смо на састанку констатовали, ово му је прва, стратешки одабрана, посета ван Аустрије у последњих 13 месеци, за време трајања пандемије. Са амбасадором Лутеротијем негујемо вишегодишњу добру сарадњу, а ту бих посебно истакао ону везану за наступе Аустрије на Пољопривредном сајму, подршку амбасаде за нашу титулу Европске престонице културе, затим, подстицање локалне привреде у погледу довођења инвестиција, отварања фабрика и обезбеђивања нових радних места за Новосађане.

У том смислу, споменуо бих новоизграђени објекат „ЦТПарк Нови Сад“, чији је закупац компанија „БМТС-тецхнологy“, водећи произвођач турбо-пуњача у свету, као и аустријског концесионара за изградњу и управљање јавним гаражама 

Амбасадор Николаус Лутероти је истакао да ће две земље и убудуће сарађивати у области привреде и културе, као и то да конзулати одлично служе блискијем повезивању два народа, отварању нових могућности за сарадњу и доприносе бољем узајамном разумевању. Он је додао да му је посебно задовољство што је ово други почасни Конзулат Аустрије у Србији, док је први отворен 2017. године у Нишу.

Генерални секретар Савезног министарства за европске и међународне послове Аустрије Петер Лаунски-Тифентал истакао је да сутра наставља посету Србији, и да ће у Београду имати састанке са министром спољних послова Николом Селаковићем, као и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, и поручио да је Аустрија стабилан партнер Србије на њеном путу ка Европској унији. Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић истакао је дугу традицију добрих односа две земље и нагласио да је отварање још једног конзулата у земљи јасан сигнал да билатерални односи Аустрије и Србије иду узлазном путањом.

Почасни конзул Републике Аустрије у Новом Саду Зоран Тадић се захвалио свима на пруженом поверењу и изјавио да је циљ његовог рада повезивање две земље, интензивирање сарадње у општем интересу и неговање традиционално добрих српско-аустријских односа. Честитам почасном конзулу Зорану Тадићу и сигуран сам да ће на најбољи начин репрезентовати државу и бити чврта, несаломива карика сарадње две државе - рекао је градоначелник Милош Вучевић.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)