ПЕТА СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ХАГУ: Судија одбио захтев одбране оптужених лидера ОВК да добију аудио-видео записе сведочења

С.С.Р.

24. 03. 2021. у 11:55 >> 15:05

У ХАГУ је данас одржана пета статусна конференција у случају који се пред Специјалним судом за ратне злочине на Косову и Метохији води против бивших команданата тзв. Ослободилачке војске Косова Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија.

ПЕТА СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ХАГУ: Судија одбио захтев одбране оптужених лидера ОВК да добију аудио-видео записе сведочења

Фото: Принтскрин

Седница је завршена после два сата полемике.

Датум одржавања седнице поклопио се са обележавањем 22. годишњице НАТО агресије на нашу земљу.

Фото: Принтскрин

 

Четворка се терети за ратне злочине, убиства, злостављања, киднаповања на КиМ и северу Албаније.

Бивши команданти тзв. ОВК заседање су пратили из притворске јединице.

ОДБРАНА: НЕ ДОБИЈАМО ДОВОЉНО МАТЕРИЈАЛА ОД ТУЖИЛАШТВА - ТУЖИОЦИ НЕГИРАЈУ

Одбрана се, као и раније, жали да не добијају довољно материјала од Тужилаштва, док тужиоци то негирају и одговарају да адвокатима шаљу материјале о доказима уобичајеном динамиком.

ХУПЕР: ТАЧИЈУ НА САСЛУШАЊУ ПРЕДОЧЕНИ ДОКАЗИ, АЛИ НИСУ ПОСЛАТИ ОДБРАНИ

Адвокат Хашима Тачија Дејвид Хупер каже да је у јулу, приликом саслушања Тачија, тужилаштво предочило низ доказа Тачију, али их до сада нису послали одбрани.

Фото: Архива

 

Тада је са Тачијем на саслушању био адвокат Пјер Ричард Проспер, некадашњи амбасадор САД за ратне злочине у време администрације Џорџа Буша. Њему је, према речима Хупера, речено да не сме да фотокопира документа са доказима.


ТУЖИОЦИ ОДГОВОРИЛИ ОДБРАНИ: ДОКАЗИ ОБЕЛОДАЊЕНИ

Тужиоци су одговорили да је било 15 доказа приликом саслушања у јануару, а 39 током Тачијевог одговарања на питања у јулу и да је већина обелодањена, те да нема потребе да адвокати даље инсистирају на томе да не добијају материјале.

ТУЖИОЦИ: ПОСТОЈЕ АУДИО И ВИДЕО СНИМЦИ СА ВЕЋИНОМ СВЕДОКА

Тужиоци су, на жалбу адвоката да нису добили аудио и видео снимке са изјавама сведока, одговорили да постоје аудио и видео снимци са већином сведока.

- Није лако у снимцима да се заштите сведоци, ми немамо софтвер за то - рекли су из тужилачког тима и додали да зато шаљу транскрипте.

Фото: Принтскрин

 

Хупер је рекао да ако постоје снимци одбрана треба да их добије и да провере превод са албанског на енглески. Судија Николас Гију је питао, зар није довољно да се превод упореди, ако добију транскрипте на албанском и енглеском.

- Нема грешака у преводу када је реч о записницина. Изјаве на албанском су транскрибоване на албанском, исто је и са енглеским - истакли су тужиоци.
Одбрана је истакла да им је битно да виде "држање сведока и начин на који говоре".

Фото: Принтскрин

 

ХУПЕР: ТУЖИОЦИ ПРЕТЕРУЈУ У РЕДИГОВАЊУ ДОКУМЕНАТА


Адвокат Хупер је тражио да се обелодане одређена документа о сведоцима и рекао да тужиоци претерују у редиговању докумената.
- Нека суд одлучи о овим документима. Ми сматрамо да ту има цртежа, фотографија и изјава сведока који не би требало у овој фази да се обелодане - истакли су у тужилачком тиму.

ТУЖИОЦИ: ПРЕТПРЕТРЕСНИ ПОСТУПАК ДА ПОДНЕСУ ДО СЕПТЕМБРА

Тужиоци су истакли да претпретресни поступак могу да поднесу до септембра.
Адвокат Хупер: Данас је НАТО почео офанзиву како би се зауставила Србија. Прошле су 22 године. Зашто тужилаштву толико треба за претпретресни поднесак, осим ако су њихови докази слаби.
- Имамо јасан мандат и наставићемо да се бавимо истрагама. Одбрана има 260 страна оптужнице и јасне смернице како да је разматрају - одговорили су тужиоци.

ПРОСПЕР: НЕ МОЖЕМО ДА ПОЧНЕМО ИСТРАГУ ОД АПРИЛА - НЕМАМО ДОВОЉНО ИНФОРМАЦИЈА

Адвокат Тачија Ричард Проспер: Не можемо да почнемо своју истрагу од априла. Немамо довољно информација. Правилници Уједињених нација кажу да оптужени треба да имају приступ документима. Док не знамо шта има тужилаштво, не можемо да почнемо наше истраге. Стејт дипартмент је ставило Косово на списак земаља где не смемо путовати због ковида. Нисам видео Тачија од подизања оптужнице. Радимо преко зума, али то није безбедан начин комуникације. Извините што говорим тише, у САД је поноћ, па да не пробудим укућане.

ЕМЕРСОН: ИСТРАЖИТЕЉ ИМА КОРОНУ - ИСТРАГА ПОЧИЊЕ ЗА ДВЕ, ТРИ НЕДЕЉЕ

Бранилац Кадрија Весељија Бен Емерсон је поручио да њихов истражитељ има корону и да ће почети истрагу за две до три недеље, кад се опорави.

СУДИЈА ОДБИО ЗАХТЕВЕ ОДБРАНЕ ДА ИМ СЕ ДОСТАВЕ АУДИО И ВИДЕО СНИМЦИ ИЗЈАВА СВЕДОКА

Судија Гију одбио је захтеве одбране да им се доставе аудио и видео снимци изјава сведока, уколико су транскрибовани. Како је рекао, аргументи одбране да жели да провери преводе и провери веродостојност сведока, нису довољан разлог да суд наложи обелодањивање записа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)