ЦИЉ ДИЈАЛОГА ЈЕ ДА ВАМ УЗМУ КОСОВО: Европски посланик упозорава - не би требало никад то да прихватите, ЕУ је потчињена САД!

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

22. 03. 2021. у 09:00

МНОГЕ вође побуњеника из ОВК учествовале су у страшним злочинима.

ЦИЉ ДИЈАЛОГА ЈЕ ДА ВАМ УЗМУ КОСОВО: Европски посланик упозорава - не би требало никад то да прихватите, ЕУ је потчињена САД!

Фото Приватна архива

Косово је још  врста америчког протектората у срцу Европе, и даље је у рукама мафије, на њему настављају дискриминацију хришћана, Срба, угрожавајући им безбедност и имовину. Вековни манастири су жртве оних који би да негирају историјску припадност овог региона Србији. Мржња према Србима и даље је свеприсутна. ЕУ Београду и даље покушава да на силу наметне независност Косова. Годинама су тражили да српско руководство седи за истим столом са Хашимом Тачијем, оптуженим пред међународним судом.

Бомбардовањем Београда, Запад се осрамотио. Настављајући сарадњу са Приштином ЕУ показује да је потчињена САД. Стварање Косова било је историјска грешка. Време је да се она исправи.

Фото Приватна архива

Ове речи из недавне поруке актуелног француског европосланика и бившег министра из времена Николе Саркозија, Тијерија Маријанија, никога нису оставиле равнодушним.

- Многи Срби су убијени, велики број је био приморан да напусти домове. Уништене су куће, цркве, манастири. То не сме да се заборави. Безбедност Срба и њихова имовина и даље су угрожени. Приштина спроводи одређену врсту етничког чишћења, која се званично не зове тако, али људе у суштини наводе на то да оду - истиче Маријани, за "Новости", уочи годишњице НАТО бомбардовања Србије и 17 година од погрома на КиМ.

Како је могуће да се то дешава и после две деценије?

- Када је Запад одлучио да треба да постоји "држава" Косово, то је дало одрешене руке онима који га воде. Имајући у виду да никада није било праве међународне акције која би их спречила да све Србе натерају да напусте Косово, у неку руку је и логично све ово што се догађа.

Куда то води?

- Међународни суд је оптужио Хашима Тачија, а исти систем тамо и даље држи власт. Зато не видим како би ствари могле позитивно да се одвијају. Тамошње власти истичу да Приштини не може да се одбије право да се прикључи Албанији. САД тако индиректно намећу Европи стварање велике Албаније која би била платформа за сваку врсту дестабилизације нашег континента, без обзира на то да ли је реч о дроги, миграцијама или исламистичкој радикализацији.

Како гледате на дијалог између Београда и Приштине?

- Нажалост, видим да га ЕУ води само у једном правцу, а то је како учинити да Србија прихвати ампутацију дела своје територије. То Србија не би требало да прихвати. Био би то, у 21. веку, јединствен пример да се уз подршку западних сила, нека земља примора на цепање. Без преседана је било и бомбардовање свих тих великих сила, једне мале земље, што ће заувек остати мрља на савести свих које су у њему учествовале.

Учествовала је и Француска?

- Тадашњи председник Жак Ширак је следио НАТО, и мислим да је зажалио због тога. Француска је направила грешку. Био сам млади посланик када је бомбардована Србија. Знам да се Ширак покајао што је дозволио да Француска буде увучена у то. Тражио је после да се поштеде неки циљеви. И када је касније одбио Американце за интервенцију у Ираку, мислим да је дубоко у себи рекао да не жели да направи исту грешку као са Србијом.

ПЕТ ЗЕМАЉА НЕ ПРИСТАЈЕ

ШТА је решење за Косово?

- Потребан је истински дијалог са властима у Београду и Приштини. ЕУ не треба по сваку цену да жели да прикључи Косово као независну државу. На срећу, постоји пет земаља, међу којима и Шпанија, које одбијају да признају ову лажну државу. Да није њих, пут ка укључењу Косова у ЕУ био би још бржи. Проширити ЕУ на Косово било би велика грешка.

И Француска има своје проблеме, све је више урбаног насиља у којем су актери све млађи. Како је дошло до тога да полиција не сме да зађе у нека насеља?

- Постоји суштински проблем владавине права. Годинама је довођен у питање ауторитет полиције. Данас се доста говори о полицијским испадима. У суштини, деликвент се у Француској често сматра жртвом. Још ако је странац, објашњава се да се лоше интегрисао и све испада као да је, на крају, кривица Француза!

Шта је узрок за то?

- Све је то плод потпуно неконтролисане имиграције, под притиском ЕУ. Према званичним подацима париског тужилаштва, 75 одсто деликата су извршили малолетни странци. Више нема интеграције и поштовања француских вредности. Немам ништа против миграција. Мој отац је дошао из Италије. Али, када је добио француско држављанство, прво што је урадио, отишао је да служи војску. Без обзира на националност, када смо у Француској, треба да живимо као Французи, када смо у Србији - као Срби. А то нису критеријуми ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)