ХРВАТСКА ВОЈСКА НЕМОЋНА ПРЕД ВОЈСКОМ СРБИЈЕ! Комшије забринуте: Разлика у војној моћи ће расти, ово је тек наговештај

Novosti online

20. 03. 2021. у 11:29

ЈОШ од 2006. године портал Firepower објављује листу најмоћнијих војски света. До сада би информација о снази Хрватске војске углавном прострујала кроз медије и нико не није баш превише обазирао на њу, као што се мало ко и обазире на војску у Хрватској. Али, за разлику од протеклих извештаја, ово је донело једну новост - Војска Србије претекла је по снази Хрватску војску, наводи се у тексту хрватског листа 7Дневно.

ХРВАТСКА ВОЈСКА НЕМОЋНА ПРЕД ВОЈСКОМ СРБИЈЕ! Комшије забринуте: Разлика у војној моћи ће расти, ово је тек наговештај

Фото: Министарство одбране

Тако су Срби заузели 61. место на листи, док је ХВ позициониран на 63. месту. Прва реакција јавности у Хрватској била је - Како то? Традиционално неупућени и за војна питања незаинтересовани Хрвати почну постављати питања тек када се нешто догоди. Оно мало аналитичара који прате све што се догађа у вези са војском, не само у Хрватској него и у окружењу, знало је шта се догађа и да је ово само први корак. Разлика у војној моћи ће расти у корист Србије и ово је тек наговештај озбиљних поремећаја у војној равнотежи коју можемо очекивати у наредним годинама, наводи се у тексту.

- Још пре четири године ситуација је била потпуно другачија. ХВ је имао амбициозан план обнове ваздухопловства, набавке притивваздушних система, мењала се сојветска техника са западном... Све се чинило идеално и очекивала се врло брзо трансформација ХВ-а у малу, добро опремљену и високо мобилну војску по свим стандардима најнапреднијих НАТО војски. Али, проблем је што је све остало на најавама или је врло мало од најављеног учињено. Два пута су пропали или одлагани планови о набавци вишенаменског авиона, противваздушна одбрана је остала пусти сан, нису обновљене ракетне способности морнарице, а није било ништа од значајније модернизације одавно застарелих М 84 тенкова.

Фото: ХРТ принтскрин

Са друге стране, Србија је, очигледно, модернизацију својих снага осмислила много пажљивије и реалније. Многи су се у Хрватској смејали њиховој набавци половних МиГ-ова из Русије и Белорусије. Међутим, испоставило се како се ови половни авиони врло брзо могу инкорпорисати у српске снаге.

Такође, с модернизованим радаром добили су могућност носити далекометније ракете, те су постали значајан фактор у окружењу. Срби су предано радили и на обнављању противваздушне одбране која је слојевита, а системи су набављени и са истока и са запада.

Од Француза су купили системе Мистрал, од Руса Панцир С1, а од Кинеза системе ФК-3. Могућност војних набавки с једне и друге геополитичке стране Срби су обилно искористили и у обнови хеликоптерске флоте, тако су од Руса набавили моћне хеликоптере Ми-35 и Ми-17, а из Немачке Аирбусове Х-145. Слободу у набави користили су и током процеса набавке беспилотних летелица, па су од Кинеза купили њихове летелице ЦХ-92А, а у преговорима су са Турском о њиховим дроновима Бајрактар ТБ2. Последње информације говоре и о интензивним преговорима с Израелом о набавци дронова Херон.

Фото: Министарство одбране

Овде не треба занемарити чињеницу да Србија самостално производи оклопна возила Лазар, али и самоходне хаубице Нора Б-52 у калибру 155мм. У свим преговорима о набавци војне технике Срби су водили рачуна да пренесу део технологије коју могу искористити и у свом Војно-техничком институту. 

Тако су куповину беспилотних летелица из Кине искористили за унапређење сопствене беспилотне летелице Пегат, а противваздушне системе Мистрал везали су уз развој топничко-ракетног система кратког домета Пасарс - пише 7Дневно.

Фото Министарство одбране

- Када све наборјено реално сагледамо, чудно је што разлика између две војске није још већа. Притом треба имати на уму како српски председник Александар Вучић најављује даља улагања у војску и нове набавке које би требале гарантовати неутралност Србије у НАТО окружењу. У Хрватској су се одмах појавиле критике како Србија новац за јачање војске узима од социјале, здравства и инфраструктурних пројеката. Чак се појавила информација како није реч о обнављању војне технике, него о хитним ратким набавкама.

Д.Миловановић

Раде се и анализе да ли Срби обнављају војну силу због ситуације на Косову и Метохији, Црној Гори или можда због Босне и Херцеговине. Хрватску и њен безбедоносни апарат та нагађања не би требала занимати. МОРХ и Главни стожер би требало да приме на знање како се у комшијском држави, чији политички врх и даље "редовно даје изјаве које су на трагу оних из ратних 90-их", догодило озбиљно гомилање војне технике - наводи хрватски медиј.

Фото: Министарство одбране

Наведена техника није нимало дефанзивна, већ је способна изводити сложене операције далеко изван територије Србије. Хрватска тренутно у свом арсеналу нема оружје и опрему којом може неутралисати српску предност, а нема ни најава према којима ће ускоро одговорити на српске набавке. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Srbislav

20.03.2021. 14:16

Ovo znači samo jedno - Hrvatska preko medija pravda svom "pučanstvu" buduća inostrana zaduženja i uvećanje budžeta za MORH jer postoji ničim utemeljena niti realna "srboćetnićka prijetnja Lijepoj Našoj". Šta li će biti sa opustelim krajevima iz rata i ko će uložiti sredstva u zastarelu i zemljotresom ruiniranu infrastrukturu?

Solo

26.03.2021. 12:21

Voleo bih da kupimo S400 i najbolji radar koji Rusi imaju tako da mozemo da vidimo Hrvate kako piju kavicu i mastaju kako ce da dodju do Srbije. To nisu ratnici kao sto su Srbi. To su zavidni,prepotentni i puni mrznje prema nama i nasem zivotu i slobodi gde niko nema tako svojstvenu kao sto je kod nas. Takodje da pomenem da su to vlo teski katolici koji se naslanjaju uvek na Vatikan koji kako znamo je nacinio dosta zlodela u proslosti a sa njima i njihova Kroacija..To su huskaci puni podvala i lazi tako da mi nikad nesmemo da imamo dobre odnose sa njima jer iskoristavaju svaku sansu da nas blate i podrivaju..Nikad vise sa njima...