"ЗАШТО НОВИНАРСКА УДРУЖЕЊА ЋУТЕ?": Стојаковић о Ђиласовом омаловажавању новинара "Новости"

Novosti online

19. 03. 2021. у 12:12

ДУШАН Стојаковић, уредник економске рубрике „Вечерњих новости”, поводом тога што је Драган Ђилас Андријану Нешић, новинарку и помоћника главног уредника, назвао „неновинаром", позвао је новинарска удружења да реагују.

ЗАШТО НОВИНАРСКА УДРУЖЕЊА ЋУТЕ?: Стојаковић о Ђиласовом омаловажавању новинара Новости

Фото: Танјуг/Принтсцреен

- Чуди ме зашто наша цеховска удружења ћуте о омаловажавању новинара на конференцији за штампу Драгана Ђиласа – пита се Стојаковић.


- Део колега на јучерашњој конференцији за штампу Драгана Ђиласа на непримерен начин је извређан. Никад за 25 година новинарске каријере нисам чуо да је неко, а поготово политичар, за новинара рекао да није новинар. Ђилас није одговорио на наша питања, али ни на питања других колега, што је непримерено. Оваква увреда је ужасна и незабележена. Разумем да постоје незгодна питања и теме, али неко елементарно поштовање мора да постоји – рекао је Стојаковић за ТВ Вести.

"Новости" су претходна два дана објавиле документа који јасно показују да је Ђилас на дан 12. децембра прошле године, на два рачуна, на Маурицијусу и у Швајцарској, имао скоро 6,4 милиона евра. У међувремену смо дошли у посед доказа да рачун постоји и у Хонгконгу, и то са сумом већом од три милиона евра.

Хтели смо објашњења, као и многобројне колеге из других редакција које су пратиле Ђиласово обраћање. А лидера ССП смо желели најпре да питамо о сазнањима КРИК-а, који се бавио његовим иметком из периода када је Ђилас био градоначелник.

- КРИК је 2018. објаснио да сте, док сте били градоначелник Београда, били и сувласник 26 фирми. Јесте ли или нисте? Колико рачуна тренутно поседујете у Хонгконгу? - питања су која је новинарка "Новости" Андријана Нешић поставила Ђиласу.

Он је нашој новинарки рекао да не жели да одговори на њена питања и назвао је "неновинаром". Затражио је и извињење због, како је рекао, лажи којих смо објавили претходних дана.



На наше инсистирање и додатно питање - да ли то значи да неће да одговори, Ђилас је рекао:

- То значи да сте ви у "Новостима" лажови и да уништавате животе људима, да овде нисте прихваћени као новинари, већ као грађани Србије. Јер, новинари раде свој посао у складу са кодексом и не објављују овакве лажи.

У сличном тону обратио се и колегама из других медија који су покушавали да поставе питање. А на констатацију новинара "Новости" да, ако не жели да одговара на питања "нас неновинара", бар пружи одговор грађанима Србије, Ђилас је напустио конференцију.

Андријана Нешић тим поводом је рекла:

- Милисли смо да долазимо на конференцију за новинаре, а заправо је Драган Ђилас одржао монолог где је главна тема био удар на "Вечерње новости", где нас је господин Ђилас оптужио да смо слагали и да смо фалсификатори, иако је то потпуна неистина. Све смо документовали и ниједну неистиниту чињеницу нисмо изнели. Такође, на све начине је на тој такозваној конференцији покушао да нас дискредитује, да дискредитује 67. година рада и постојања "Вечерњих новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)