ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Данас се навршава седамнаест година од мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији

Д. Зечевић

17. 03. 2021. у 12:39

ПОВОДОМ седамнаестогодишњице мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији данас ће се одржати низ манифестација у знак сећања на жртве овог оргганизованог и оркестрираног напада над Србима широм Космета.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Данас се навршава седамнаест година од мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији

Албанац ломи крст на цркви у Подујеву / Фото Принтскрин

Цетралну манифестацију и ове године организују Канцеларија за Косово и Метохију, епархија рашко-призренска као и Дом културе Грачаница у сарадњи са Удружењем породица косметских страдалника. Уз поштовање свих епидемиолошких мера у 11 сати одржаће се парастос у манастиру док ће потом уследити полагање белих ружа у знак сећања на невине жртве овог погрома. Руже ће бити оложене испред споменика Миссин у дворишту Дома културе посвећеном свим киднапованим и убијеним Србима на КиМ. Уследиће отварање изложбе Ликовне колоније “Јесен у Призрену” у Културном Центру у Грачаници док ће у 12 и 15 уследити Академија поводом мартовског погрома у великој сали Дома културе.

И на северу Космета обележиће се овај дан који је остао у најцрњем сећању Србима са Космета када је у тродневном погрому 2004.године страдало 19 особа, међу којима осморо Срба и 11 Албанаца, запаљено и уништено више око 900 српских кућа а протерано из својих домова око 4.000 Срба. Спаљено је и оскрнављено 35 светиња и манастира Српске Православне Цркве, међу њима и они који представљају светску културну баштину и под заштитом су УНЕСКО-а. Поводом овог некажњеног злочина над Србима, њиховом имовином и светињама крај споменика Бели Анђео у Косовској Митровици, у 10 сати политички представници и породице настрадалих положиће венце док ће у 11 сати у Митровачком двору бити одржана академија поводом седамнаестогодишњицемартовског погрома.

Иначе, према проценама УНМИK-а у погрому је на 33 локације учествовало око 60.000 Албанаца. У свеопштем нападу Албанаца над Србима, њиховом имовином и културном баштином, спаљене су и Богородица Љевишка (под заштитом Унескоа), Призренска Богословија и Храм Светог Ђорђа, црква Христа Спаса и конак манастира Светих Архангела код Призрена, миниран је манастир Светих Kозме и Дамјана у Зочишту, манастир Девич.

У погрому, који је уследио после лажне кампање локалних албанских медија у којој су мештани Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубин Потока при чему се један дечак утопио у реци, повређено је више од 900 особа, а тадашњи портпарол УНМИK-а, Дерек Чепел је демантовао да су два дечака страдала бежећи од Срба, и оценио да је насиље било планирано.

Погром албанских екстремиста над Србима 17. и 18. марта 2004. на Kосову и Метохији осудили су Савет безбедности УН, као и Европска унија, а Парламентарна скупштина Савета Европе је 29. априла 2004. донела одговарајућу резолуцију.Иначе, за организаторе и иницијаторе ових злочина означаване су Студенткса организација у Приштини, ветерани “ОВК” али и неке од политичких партија Албанаца. Упркос бројним злочинима почињеним над Србима са циљем да етнички очисте Косово од Срба за мартовски погром процесуирано је свега око 400 особа албанске националности од којихсу неки осуђени благим казнама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)