ЗА ВАЂЕЊЕ ОРГАНА ОКРИВИЛИ МАФИЈУ?! Тачијева одбрана покушава да оспори рад Суда за злочине на КиМ и извештај Дика Мартија

С. С. Р.

16. 03. 2021. у 09:32

У НИЗУ покушаја да се оспори Специјализовани суд за злочине на Косову и Метохији, са седиштем у Хагу, где је Хашим Тачи оптужен за ратне и злочине против човечности, злостављања и убиства, одбрана бившег команданта тзв. ОВК тражила је да оптужница буде одбачена.

ЗА ВАЂЕЊЕ ОРГАНА ОКРИВИЛИ МАФИЈУ?! Тачијева одбрана покушава да оспори рад Суда за злочине на КиМ и извештај Дика Мартија

Фото АП

У документу који је у понедељак објављен навели су два разлога - да ова правосудна институција није надлежна за оптужбе, јер јој је мандат истекао још у августу 2020. године, и да се, тврде адвокати, ниједна не односи на Извештај Савета Европе о нехуманом поступању са људима и илегалној трговини људским органима на Косову, специјалног известиоца СЕ Дика Мартија, због којег су специјализована већа и основана.

Мартијев документ се, како су навели, "односи на нехумано поступање са људима и илегалну трговину органима у притворским објектима у северној Албанији углавном од лета 1999. па надаље, у време када су српске снаге безбедности напустиле Косово". У њиховој интерпретацији, ови злочини су организовани криминал или мафијашко разбојништво, пре него "ратни или злочини против човечности", а ОВК није била борбена фракција попут конвенционалне војске, па "није ни било именовања главнокомандујућег, чија би наређења други испуњавали".

Ипак, Тачијеви адвокати који су и током статусних конференција питали где су оптужбе о тзв. жутој кући у Албанији, једној од локација из Мартијевог извештаја, где су органи вађени, "заборавили" су на неколико чињеница. Најпре, да се баш у документу који је усвојио Савет Европе, између осталих на рути трговине органима, спомињу два "мучилишта" - у Цахану и Кукешу. Ова два места у Албанији помињу се и у оптужници против Тачија, али и његових ратних пријатеља Реџепа Сељимија, Јакупа Краснићија и Кадрија Весељија. Марти је, такође, јасно означио Тачија и ОВК као кривце.

Друго, подизању оптужница није крај, па је могуће да ће се у њима наћи и трговина органима. У новој или проширеној, постојећој. И на крају, до сада је неколико пута речено да суд наставља мандат и да одлуку о престанку рада доноси Савет Европске уније, а не Приштина, па су сви поднесци о (не)надлежности одбијени.

Иначе, четворка се терети на најмање 98 убистава и мучења и киднаповања најмање 407 људи (Срба, Рома и нелојалних Албанаца) од марта 1998. до септембра 1999. године.

АДВОКАТИ ХОЋЕ ПОЈАШЊЕЊА

И КРАСНИЋИ је имао замерке на оптужницу, па је његов адвокат тражио појашњење за које се злочине он терети, јер је, како је приметио, Тужилаштво дало опште описе. Сељимијева одбрана је поднела поднесак где су навели да Специјални суд није надлежан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)

Pera

16.03.2021. 10:05

Ne samo albanci već za trgovinu organima treba optužiti ujedinjene nacije jer bernar kušner učestvovao u tome kao i generali nato stacionirani na kim a glavnina organa odnošeno je u london i tel aviv komandne centre globalnog terorizma!