АМЕРИКА БИ ДА БЕОГРАД "ЛИЦИТИРА" ЗА КОСОВО: Изасланик Стејт дипартмента Метју Палмер данас о дијалогу са председником Србије

Д. Р. Ђ.

15. 03. 2021. у 08:00

ЗА постизање договора Београда и Приштине нема зацртаног рока, али ову ствар Сједињене Америчке Државе сматрају хитном. На стране у дијалогу не намеравају да врше притисак.

АМЕРИКА БИ ДА БЕОГРАД ЛИЦИТИРА ЗА КОСОВО: Изасланик Стејт дипартмента Метју Палмер данас о дијалогу са председником Србије

Фото АП

Ове поруке послао је претходних дана Метју Палмер, заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник америчке администрације за Западни Балкан, који ће данас разговарати са председником Србије Александром Вучићем.

Палмер је током прошле недеље имао онлајн састанке са премијерком, шефом дипломатије и председником српског парламента, као и са политичарима у Приштини, али из изјава и саопштења после ових разговора није се могло докучити какав је план администрације америчког председника Џозефа Бајдена поводом питања - како доћи до договора?

Упитана треба ли очекивати да ће ова слика бити јаснија после данашњег разговора Палмера и председника Вучића, Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже за "Новости" да не верује да ћемо чути нешто конкретније од онога што је Палмер већ говорио.

- Он промовише да нема наметања вештачких рокова, да САД неће притискати стране да се договоре, и треће, да ће Вашингтон подржавати компромисни предлог, шта год то значило са њихове тачке гледишта. Јер, уз то обично иде и напомена да је циљ да се дође до узајамног признавања Косова и Србије - каже Грубјешићева.

Она напомиње да је циљ Палмерових разговора да се види када ће доћи до наставка дијалога Београда и Приштине, имајући у виду изјаве кандидата за премијера привремених косовских институција Аљбина Куртија да му дијалог није приоритет.

Паралелно са Палмеровом виртуелном турнејом, некадашњи амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби, који је овде службовао за време демократског председника Барака Обаме, изјавио је како он види решење спора Београда и Приштине. За Глас Америке Кирби је навео да би "све требало да остане у границама које су успостављене, уз разумевање да ће се Србија придружити Европској унији", али и да је потребно да за споразум постоји "награда".

- Она може бити чланство у ЕУ, или нека врста помоћи за економски развој. Да Србија и Косово коначно имају продуктивну економију у којој људи могу добити посао који је пристојно плаћен. Јер, ако ћете се одрећи идеје о "великој Србији", са политичке тачке гледишта, потребно је нешто да добијете заузврат. Нико не жели да се нечега одрекне, а да не добије ништа заузврат. Ако постоји споразум, Сједињене Државе ће бити позване да помогну новчано. То исто важи и за Европску унију - навео је Кирби.

Подразумева ли овакав приступ да у САД сматрају да Србија Космет треба да стави на некакву лицитацију?

- Кирби о америчкој новчаној помоћи говори као о подстицају двема странама да нађу начин да се договоре. То је врло магловито, баш као што је магловита и европска перспектива о којој нам говори Брисел - каже Грубјешићева.

АМБАСАДА У ЈЕРУСАЛИМУ

АМБАСАДА такозваног Косова у Израелу званично је у недељу отворена, са седиштем у Јерусалиму.

Како је у Приштини објашњено, постављање "државне плоче и заставе у амбасади Косова" одражава посвећеност Владе да испуни обавезу која је преузета споразумом у Вашингтону у септембру прошле године. Своје амбасаде у Јерусалиму имају још само САД и Гватемала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)