БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Приштини лакше да за неуспех криви Београд, него своје руководство

Танјуг

13. 03. 2021. у 20:22

БИВШИ амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је да за решење питања Косова морају да постоје две стране које желе договор, и оценио да није увидео да то желе ни Приштина ни Београд.

БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Приштини лакше да за неуспех криви Београд, него своје руководство

Фото: Н. Фифић

Он је у интервјуу за Глас Америке рекао да је једина валидна награда за постизање споразума чланство у ЕУ, али да обе стране нису спремне за то - Београд јер није испунио све критеријуме, Приштина иако има "снажне аспирације".

"Са српске стране - Српска напредна странка о томе преговара годинама, улога цркве у томе није била претерано корисна. Док је косовској страни било много лакше да за неуспех криви Србију него припаднике сопствених редова. Косово има проблеме са корупцијом и делује ми да је тамошње руководство више него срећно да за одуговлачење у постизању споразума криви Србију", рекао је Кирби.

Према његовим речима, ЕУ не жели Србију уколико не буде решено питање Косова.

"Србија не мора да воли Косово и Косово не мора да воли Србију. Али треба да науче да толеришу једно друго, јер се људи могу слагати", сматра Кирби.

Говорећи о Аљбину Куртију, чији је покрет Самоопредељење освојио највише гласова на недавно одржаним изборима, Кирби каже да ће бити потребно да донесе одлуку о будућности Косова, што подразумева да се предузму потребни кораци да се дијалог са Србијом успешно оконча.

"Курти је у праву када каже да дијалог не би требало да буде централна тема, али је кључни елемент у постизању свега осталог. Дијалог је средство за остваривање успешне економије и стварања боље земље", рекао је пензионисани амерички дипломата.

Кирби је додао да дијалог траје већ 10 година и да је прилика ту, надохват руке веома дуго, али да је питање да ли актери желе да је искористе, због чега сматра да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Миросалв Лајчак у праву када каже да би процес могао да се оконча у наредним месецима.

"Потребно је формирати власт на Косову, али и да Београд донесе одлуку да жели то да реши пре избора 2022. И да питање буде закључено ове године пре тог изборног циклуса, јер усред њега то се питање неће решавати. Узимајући у обзир шта се дешавало претходних 10 година, не постоји посебан разлог због којег не би могло да траје још 10", каже Кирби.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, Кирби оцењује да је Србија дала бројна обећања али да их није испунила и да ако власти у Србији желе да напредују потребно је да изваде списак и искрено каже где се тренутно налазе, а не да "указују на то где они мисле да се налазе".

Према његовој оцени, најспорнија реформска област у Србији тренутно је владавина закона чија се примена, како каже, односи на медије, корупцију, изборе, али и финансирање изборне кампање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)