ПОТПАРОЛ ЕУ: Очекујемо да тзв. Косово испуни обавезу и формира ЗСО

Танјуг

10. 03. 2021. у 21:01

ЕВРОПСКА унија позива тзв. Косово да испуни обавезе преузете споразумом из 2013. године потписаног у Бриселу, укљуцујући и формирање Заједнице српских општина (ЗСО) у местима са српском већином, рекао је портпарол Европске уније Петер Стано.

ПОТПАРОЛ ЕУ: Очекујемо да тзв. Косово испуни обавезу и формира ЗСО

Фото Твитер

Стано истиче да успостављање ЗСО мора бити испуњено, као и остали делови Бриселског споразума.

-Косово је споразумом прихватило успостављање Заједнице српских општина. Споразум је постигнут у доброј вери и намери укључених страна у дијалогу. Бриселски споразум никада није стављен ван снаге- рекао је Стано у интервјуу за Газета Експрес, а пренео портал Косово онлајн.

Портпарол ЕУ подсетио је да је тзв. Косово ратификовало Бриселски споразум и у скупштини.

-Споразум из 2013. године верификован је двотрећинском већином у скупштини тзв. Косова. Тиме је Косово преузело међународну обавезу да спроведе споразум- додао је Стано.

Додао је и да се одлука Уставног суда о успостављању ЗСО погрешно тумачи на Косову.

-Одлука из 2015. године у вези са ЗСО континуирано се погрешно тумачи. Суд никада није рекао да ЗСО не може бити успостављена- рекао је портпарол ЕУ.

Европска унија очекује да тзв. Косово испуни преузете обавезе током преговора Београда и Приштине.

-Очекујемо да тзв. Косово поштује обавезе које је преузело у процесу дијалога- закључио је Стано.

Оснивање ЗСО затражио је и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак током званичне посете Приштини и Београду.

Портпарол Покрета Самоопредељење Перпарим Криезију није одговорио новинарима на питање какав је став лидера Покрета Аљбина Куртија у вези са испуњавањем те обавезе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)