ИВИЦА ДАЧИЋ О СТАВУ ПОСРЕДНИКА У МЕЂУПАРТИЈСКОМ ДИЈАЛОГУ: Не верујем да ће европарламентарци бити објективни

Танјуг

08. 03. 2021. у 23:57

ИВИЦА ДАЧИЋ О СТАВУ ПОСРЕДНИКА У МЕЂУПАРТИЈСКОМ ДИЈАЛОГУ: Не верујем да ће европарламентарци бити објективни

Фото Д. Миловановић

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да, имајући дугогодишње искуство у парламенту, није уверен да ће европски посредници у међупартијском дијалогу бити објективни, а од предлога учесника у дијалогу очекује да буду реални, одрживи и применљиви.

- “Нека понашања европских парламентараца у прошлој фази дијалога нису била у том погледу објективна, већ су малтене били на страни опозициних странака -, рекао је Дачић за ТВ Вести.

Навео је да је то рекао и на недавној видео конференцији са европарламентарцима који ће посредовати у дијалогу и додао ''да неће они њему одређивати ко ће учествовати у дијалогу''.

- “За њих је битно да ли ће да учествују ове две-три странке бојкот опозиције, а не знам да ли их интересују да ли желе да учествују и ови други -, навео је Дачић.

Рекао је да су странке почеле да шаљу платформе и додао да није видео платформу Ђиласа и других странака које су бојкотовале изборе, јер је никад нису послали.

Дачић је поручио да међупартијски дијалог није митинг или скуп на којем ће свако да изнесе мишљење и да се разиђу, већ да се проба доћи до конкретних решења.

- “Предлози морају бити реални, одрживи и применљиви” - рекао је Дачић, који је дао предлог да се са странкама разговара од 15. до 19.марта, али је то било пребрзо за европске представнике.

- “Прете да ће опет бојкотовати изборе или решавати питања на демонстрацијама, али каквим демонстрацијама, циљ је да се разговара. То је манир који показује очекивања да ће им неко на тацни донети оно што су им они кришом послали.То што донесу на тацни и мисле да ћемо ми то да узмемо и послужимо другима, у Србији то не може”, нагласио је Дачић.

Поновио је да се разматра да и Скупштина Србије одржи седницу на којој би се разматрао извештај Европског парламента о Србији, који је написао Владимир Билчик, када буде усвојен крајем априла у Бриселу.

Истакао је да подржава борбу против организованог криминала, додајући да то нема везе са политичким странкама и да свако ко је у томе учествовао треба да одговара.

- “У неким случајевима се ради о људима који су били од поверења Александра Вучића” - рекао је Дачић и оценио да је добро што је полиција завршила свој део посла када је реч о прислушкивању председника државе.

Дачић је казао да у овој фази тема прислушкивања председника Србије није питање за парламент или Одбор за безбедност и одбрану, већ за истражне органе.

- “Прислушкивање председника је покушај да одређене структуре буду изнад државних органа. Вучића је изабрао народ, он има тај легитимитет, а председника су прислушкивали нелегални "из система" - рекао је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)