ИНТЕРВЈУ Зоран Станковић: Узалуд увлаче три јужне општине у дијалог

С. Ровчанин Томковић

09. 03. 2021. у 12:00

ЖЕЉЕ и провокације су једно, а стварност је да Прешево, Бујановац и Медвеђа функционишу по Уставу Србије, законима и усвојеним међународним конвенцијама.

ИНТЕРВЈУ Зоран Станковић: Узалуд увлаче три јужне општине у дијалог

Фото: ВН

Њихову пуну примену на том простору спроводе руководиоци локалних самоуправа и државни органи, уз пуну подршку званичника међународне заједнице, који су чврсти у ставу да о територији ове три општине није било, нема, нити ће бити разговора у Бриселу, нити на било ком другом месту, с обзиром на то да је реч о неотуђивом делу наше земље.

Ово за "Новости" истиче Зоран Станковић, председник Кооринационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, а поводом све гласнијих прича да би ове три општине могле да се нађу у "пакету" током бриселског дијалога Београда и Приштине. А управо такав сценарио прижељкује Аљбин Курти, који је виђен за новог премијера привремених косовских институција.

* Ближе се избори у Прешеву, какав резултат Срби могу да остваре на заједничкој листи? Вољом албанских партија, Срба и даље нема у институцијама Бујановца...

- Ако буду јединствени могу да остваре резултат који желе и који одговара броју Срба у Прешеву. Срба нема у локалној самоуправи у Бујановцу, али су на руководећим местима дома здравља, основних и средњих школа, катастра, пореске управе, поште и полиције.

* Осећа ли се на терену повратак запаљиве реторике којом из парламента диригује представник Албанаца Шаип Камбери?

- Нисам видео да су говоре Камберија у Скупштини величали Албанци, али сам читао, видео и слушао да су их одушевљено коментарисали неки Срби и средства јавног информисања на српском. Камбери је озбиљно схватио улогу посланика, припрема се за сваку седницу. Али, та врста реторике се не преноси на албанско становништво, нити утиче на међуетничке односе.

ОСТАЋЕ НЕКАЖЊЕНИ ЗЛОЧИНИ

* Пратите ли процес у Хагу против Тачија и осталих вођа ОВК? Да ли су вас звали из Тужилаштва, с обзиром на то да сте радили обдукције убијених Срба?

- Редовно пратим. Обавеза сваког је да се одазове и учествује у откривању и доказивању истине о страдању на КиМ. Неразумним одлукама међународне заједнице, припадници полиције и војске који су убијени и страдали у току редовног обављања дужности, неће имати задовољење правде. Свуда у свету спадају у најзаштићенију категорију, а само су на КиМ могли да их некажњено убијају.

* Стоје ли оптужбе да су Албанци угрожени, да немају уџбенике?

- Осим редовног буџета, три општине сваке године од државе добијају око два милиона евра. Албанци искључиво чине локалну власт у Прешеву и Бујановцу, школују се и информишу на матерњем језику, имају три посланика у Скупштини, чине више од 50 одсто полицијског састава у Прешеву, примају плате и пензије, имају потпуну слободу кретања, вероисповести... Координационо тело од 2009. обезбеђује 6.000 динара месечно по ђаку, па је у прошлој школској години издвојено 16.200.000 динара за 300 ученика. За бесповратна средства малим и средњим предузећима током осам година додељено је више од 300 милиона динара. У току прошле године у настави на албанском уведена су 44 нова уџбеника.

* Жале се и да не могу да истичу албанске заставе...

- У време поплава посетио сам албанске средине Кончуљ и Лучане, и тамо су истакнуте албанске заставе, а могу се спорадично видети и на другим местима. То не значи слабост државе, већ одређени степен толеранције. Све ће бити ускоро решено. Албанска национална мањина треба да има своју заставу и грб који ће се, као и код других мањина, разликовати од обележја матичне државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)