ЗА БОЉЕ ОДНОСЕ СРБИЈЕ И БИХ: Босна и Херцеговина отвара конзулат у Новом Пазару до краја године

Н. КОЧОВИЋ

08. 03. 2021. у 19:43

ЗА БОЉЕ ОДНОСЕ СРБИЈЕ И БИХ: Босна и Херцеговина отвара конзулат у Новом Пазару до краја године

Фото: Н. Кочовић

БОСНА и Херцеговина отвориће конзулат у Новом Пазару до краја године, најавила је амбасадорка те земље Аида Смајић приликом посете том граду, оценивши да ће то дипломатско представништво унапредити односе две земље.

 

Она је први амбасадор Босне и Херцеговине који је боравио у званичној посети Новом Пазару током које се састала са представницима локалне самоуправе, Бошњачког националног већа (БНВ) и политичких партија.

- Односи Босне и Херцеговине и Србије су добри, али увек има места за унапређење. Отварање конзулата је добра прилика да се Бошњаци из овог града повежу са Бошњацима у БиХ. Као што знате, Влада Србије је дала сагласност за отварање конзулата, а ми сматрамо да је то добра политичка одлука и поздрављамо је – поручила је Смајић, уз објашњење да још увек није познато ко ће бити конзул.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац оценио је да ће отварање конзулата бити од великог значаја за грађане, као и да ће допринети бржем решавању административно-правних послова.

- Значај отварања конзулата је вишеструк, како за две државе, тако и за саме грађане. Допринеће инситуционалној повезаности и повећању сарадње у привредној, културној и свим другим областима – казао је Бишевац.

Председница БНВ Јасмина Цурић рекла је да је отварање конзулата добар почетак поштовања принципа добрих дипломатских односа две земље.

Фото: Н. Кочовић

- Надам се да ће отварање конзулата олакшати живот грађана Санџака и БиХ, јер Бошњаци Санџака имају породичне, пријатељске и пословне везе са Бошњацима БиХ. То ће учврстити постојећу сарадњу и отворити могућност за нове видове сарадње – додала је Цурић.

Амбасадорка Мајић састала се и са лидером Странке правде и помирења и потпредседником Скупштине Србије Муамером Зукорлићем са којим је разговарала о унапређењу односа Србије и БиХ на свим пољима, а посебно на интерпарламентарној сарадњи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)