ШЕФА ДРЖАВЕ НАЦИЉАЛИ И СТРАНЦИ: Детаљи истраге после обелодањивања монструозних злочина криминалне групе Беливука и Миљковића

С. С. Р. - З. У.

08. 03. 2021. у 07:20

ШЕФА ДРЖАВЕ НАЦИЉАЛИ  И СТРАНЦИ: Детаљи истраге после обелодањивања монструозних злочина криминалне групе Беливука и Миљковића

Фото З. Јовановић

ТУЖИЛАШТВУ за организовани криминал су достављена сва имена запослених у МУП који су кршили закон и злоупотребљавали систем прислушкујући председника Александра Вучића и чланове његове породице.

Они су тренутно на слободи, а тужилаштво може да им одреди притвор. Полиција је недвосмислено показала да је постојала злоупотреба система, а на другим институцијама је да квалификују кривично дело и кажу какве санкције се очекују.

Ово је јуче, дан после обелодањивања монструозних злочина криминалне групе Вељка Беливука, званог Веља Невоља, и Марка Миљковића, рекао министар полиције Александар Вулин:

- Верујем да смо доказали да су ти људи кршили закон и злоупотребљавали систем. Истрага и судски поступак ће рећи да ли је то рађено само из главе неког функционера Министарства унутрашњих послова или, можда, уз подршку некога из иностранства.

АПЛИКАЦИЈЕ

У НАРЕДНОМ периоду, према најавама председника Вучића, полиција и БИА биће "појачане" опремом и капацитетима битним за форензику, али и ДНК анализу. Поред тога, у току је набавка софтвера за "разбијање" криптованих телефона и заштићених апликација, које смо сада позајмили од других како би били прикупљени докази о неделима групе Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Како је истакао, праћење контаката председника и његове породице није само кршење њихових људских права, већ и њихове физичке безбедности.

- Против људи који су били на мерама, није поднета нити једна кривична пријава, а не дај боже да су осуђени, па како су онда дошли ту? Само због близине председнику Александру Вучићу - навео је Вулин.

- Од 1.572 прислушкивана разговора председника нема ниједног инкриминишућег. Полиција и тужилаштво су преслушали те разговоре и утврдили да нема разлога што се то слушало.

Он је објаснио да су се у државном врху дуго "ломили" да ли да јавности прикажу сцене бруталног насиља криминалне групе око Беливука после седнице Савета за националну безбедност.

- Сваком је јасно да су те сцене гадне, ружне, али смо онда видели да се на друштвеним мрежама и у јавном животу помера диксурс, па се говори о неком сукобу међу пријатељима, па о обрачуну са Партизаном, па да је у питању политика. Ми се обрачунавамо са нељудима, какав Партизан, да ли неко после овога може да помисли да је у питању политика? - истакао је Вулин.

ПОД СУМЊОМ И ВУЛЕТИЋ

О НАЈАВИ бившег потпредседника ФК Партизан Владимира Вулетића да ће поднети тужбу против њега и Вучића због довођења у везу са групом око Беливука, Вулин је истакао да постоје "бројне индиције" да је Вулетић био у веома добрим односима "са припадницима тог криминалног клана":

- Да видимо за шта ће нас тужити, за његову комуникацију са овим групама које су владале на стадиону Партизана? Брзо је Вулетић одјурио са стадиона кад је пала група око Беливука, да ли то има везе једно с другим, убрзо ћемо видети. Како истрага буде напредовала, видећемо да ли су имали заједничке жеље, пориве, потребе.

Оценио је и да је хапшењем групе око Беливука "страдао врх мафије" и најавио да ће "страдати и улични продавци дроге".

- Сваки грам наркотика који смо склонили с улице је за мене велика победа. Постоје наравно они који сада покушавају да преузму тржиште које је припадало Беливуку, а на нама је да покажемо да ће то бити веома скупо и да то могу да раде негде другде, а не у Србији - објаснио је Вулин.

У међувремену, истрага о монструозним убиствима криминалне групе коју су предводили Беливук и Миљковић врло брзо ће бити проширена за најмање још један злочин. Полиција је прикупила доказе, а чекају се још нека вештачења како би се обелоданило име и четвртог младића за чију смрт се сумњичи ова екипа. Реч је о мушкарцу који је нестао пре неколико месеци и за кога се сумња да је намамљен, киднапован, а потом и усмрћен.

Фото: Depositphotos

О најновијим резултатима полицијске истраге говорио је прексиноћ и председник Србије Александар Вучић, после седнице Савета за националну безбедност:

- Водила се истрага за три, сада већ и за четири убиства, а има нових сазнања и о другим убиствима и несталима.

Он је навео да ће у накраћем року бити нових сазнања, јер су позајмљене справе којима се откривају нови докази. Навео је и да је истрага код припадника ове криминалне групе успела да уз помоћ тих справа дође до сазнања, о којима "није могло ни да се сања".

Председник Вучић је, међутим, и упозорио оне који мисле да заузму "упражњено место":

- Србија је успела да се обрачуна са неколико важних криминалних група, најмање две.

Постоји млађа група наследника која мисли да ће моћи да настави тамо где су ови стали. Могу да им кажем да ће ускоро бити растурени и смештени тамо где им је место - иза решетака. Избројани су им дани на слободи, то им кажем, као и овима који су иза решетака. Наш одговор ће бити немилосрдан, али у складу са законом, Уставом, али и правдом, моралом и потребама грађана Србије.

До важних доказа и сазнања, не само за три убиства (Здравко Радојевић, Горан Величковић и Милан Љепоја), истражни органи су дошли захваљујући опреми која је дошла од једне иностране партнерске службе. То се пре свега односи на софтвер за отварање заштићених комункација, попут апликације "скај", посредством које су "шероване" монструозне фотографије, али и видео-запис мучења жртава.

- У криптованим телефонима чланова ове криминалне групе, али и њихових девојака, жена и сарадника пронађене су застрашујуће фотографије - наводи извор "Новости" из истраге.

ОДЛУЧНОСТ Седница Савета за националну безбедност одржана у суботу увече у Београду, Фото Танјуг

Део тога је, у договору са надлежним тужилаштвом, приказан после седнице Савета за националну безбедност.

Поред ових доказа, у поменутим апаратима, који су одузети од челника и чланова криминалне екипе Беливук - Миљковић, пронађене су фотографије и бројеви мобилних телефона појединих припадника МУП Србије и БиА, који су означавани као непријатељи и прогонитељи. Поред њих на идентичан начин су и њихови супарници добијали погрдна имена уз назнаке да ће се обрачунати са њима.

- Тим људима је претила смрт, а нису ни били свесни докле је ишло зло ове криминалне групе - наводи наш саговорник. - Они су те полицајце, оперативце и оне које су сматрали непријатељима, пратили, хтели су и њих да убију.

Према речима министра Вулина, полиција је од Беливукове екипе одузела 44 телефона, који су декодирани и где су нађени бројни докази кривичних дела, "неки за које се знало да су их они починили, а неки за које је тек откривено".

- Сврха свих монструозних снимака и фотографија које су припадници клана размењивали између себе и слали противницима била је застрашивање - навео је Вулин.

Полиција и Безбедносно-информативна агенција, по налогу Тужилаштва за организовани криминал, даноноћно раде на прикупљању нових доказа и раскринкавању целе ове мафијашке мреже, чији су неки од чланова, али и покровитељи, у високим државним структурама. Своје заштитнике имали су у готово свим сферама, од политике, полиције и правосуђа до спорта.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

МАЈА ГОЈКОВИЋ

НЕЋЕ БИТИ ЗАШТИЋЕНИХ

ПОРУКЕ председника Александра Вучића и резултати надлежних органа јасна су потврда спремности државе да настави борбу против организованог криминала, изјавила је потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић:

- Ово је уједно и прекретница у борби против спреге криминалаца са појединим структурама у државним институцијама. Снажна порука да нема заштићених најбољи је одговор свима који су мислила да Србија нема снаге.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

ИГОР БЕЧИЋ

ОЗБИЉНА ДРЖАВА

ПРЕДСЕДНИК одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић изјавио је јуче да Србија показује да је озбиљна држава и да је државни врх на челу са председником Александром Вучићем решен да се до краја обрачуна са организованим криминалом:

- Борба против организованог криминала и првенствено Беливуковог клана мора бити беспоштедна, без обзира на то до кога ће истрага да нас доведе. Ово је случај у ком се мора доћи до самог врха мафије и до сваког појединца из државних структура који је сарађивао са њом на било који начин.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ

ХРАБАР УДАРАЦ НА КРИМИНАЛЦЕ

ПРЕДСЕДНИК посланичке групе СПС у парламенту Ђорђе Милићевић оценио је јуче да се одлучност и озбиљност председника државе и надлежних да се бескомпромисно суоче са свим протагонистима криминала, види у недвосмисленом ставу и поруци послатој након седнице Савета за националну безбедност.

- Ово је храбар и озбиљан ударац организованим криминалним групама, којима се даје до знања да нису, нити могу бити јачи од државе - навео је Милићевић

* * * * * * * * * * * * * * * * *

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ

ИСТРАГЕ ДО КРАЈА

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе проф. др Зорана Михајловић истакла је јуче да је борба против организованог криминала важна због развоја Србије и сигурности свих грађана и да мора бити испитана свака повезаност људи из државног апарата са криминалним групама:

- Истраге које се воде не смеју да се зауставе само на члановима криминалних група, већ се мора утврдити и ко су људи из државних структура који су им помагали. Читав случај мора бити истражен до краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

Obren

08.03.2021. 11:01

Država je čvrsto rešila da stane na put kriminalu. Podržavam ovo sve što je do sada urađeno po pitanju cele istrage i očekujem nova hapšenja svih ljudi koji su umešani u nezakonitno prisluškivanje našeg predsednika i njegove porodice.

Viktorija

08.03.2021. 20:08

Najstrozije kazne za pocinioce ovog krivicnig dela, bez obzira sto su do juce radili navodno za dobrobit drzave i njenih gradjan.Ne daj boze da nas ti izdajnici cuvaju, njima je mesto u zatvoru na duzi vremenski rok.