АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ИПМРЕСИОНИРАН СРПСКИМ СПЕЦИЈАЛЦИМА: Дејвид Табор - Ви апсолутно имате фантастичне способности специјалних снага

Novosti online

07. 03. 2021. у 15:45

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ИПМРЕСИОНИРАН СРПСКИМ СПЕЦИЈАЛЦИМА: Дејвид Табор - Ви апсолутно имате фантастичне способности специјалних снага

Фото: Министарство одбране

ГЕНЕРАЛ мајор Дејвид Табор командант европске Команде специјалних снага Војске САД похвалио је српске специјалне јединице војске и полиције. Он је најавио унапређење сарадње у области обуке специјалних јединица.

Током званичне посете Србији генерал Табор разговарао је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и више војних званичника, а посетио је и 72. бригаду за специјалне операције у Панчеву.

- Задовољство ми је што сам поново у Србији. Ја сам командант Команде за специјалне операције у Европи, тако да је мој посао да се постарам за обуку и распоређивање више од 2.000 људи. Међу њима су ваздухопловци, копнене снаге, Зелене беретке и Морнаричке Фоке, као и цивилно особље и особље ангажовано по уговору - рекао је генерал Табор у интервјуу за емисију о војсци Дозволите.

"Имамо дугу историју сарадње са Војском Србије" 

Генерал мајор Дејвид Табор први пут је посетио Србију прошле године на церемонији обележавања годишњице мисије "Халијард" у Прањанима. На питање да ли његова посета значи да ће се унапредити српско-америчка сарадња у области обуке специјалних јединица, Табор је потврдио.

- Моја посета баш то значи. Ми имамо дугу историју сарадње са Војском Србије и мислим да су могућности у будућности још веће. Радујемо се будућем заједничком ангажовању - истакао је Табор.

Европска Команда Специјалних снага Војске САД од 2016. има сарадњу са српским специјалним јединицама, када је организована заједничка обука са Специјалном антитерористичком јединицом МУП-а Србије. На вежбама 2019. и 2020. учествовала је и Војске Србије.

- Сада се одржава шеста по реду заједничка комбинована вежба. Разлика ове године у односу на прошлу годину је што од америчких специјалних снага учествују Зелене беретке. Прошле године биле су Морнаричке фоке. Све то доноси потпуно нови квалитет у односу и размену искустава - објаснио је Табор.

"Србија је водећа земља на Балкану" 

Амерички генерал је истакао и да је за његову Команду важно да сарађује са Србијом зато што је водећа земља на Балкану.

- Задивљен сам како добро Србија стоји у економском смислу и поред ситуације са Ковидом, као и у хуманитарном смислу. Видим да шаљете вакцине и у друге земље. Али и у војном смислу је Србија значајна. Ми желимо да унапредимо наше способности, али и способности Војске Србије, са циљем да имамо стабилност и мир у Европи - истакао је генерал мајор Дејвид Табор.

После дугогодишње сарадње први човек америчких специјалаца имао је само речи хвале.

- Ви апсолутно имате фантастичне способности специјалних снага. Не само у Специјалној антитерористичкој јединици САЈ. Посетио сам 72. специјалну бригаду и видео неке њихове вештине и колико су професионални и искрено могу да кажем да сам био импресиониран њиховим способностима - закључио је генерал Табор.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)