ВУЛИН О ПРИСЛУШКИВАЊУ ВУЧИЋА: Доказали смо кршење закона и злоупотребу система

Танјуг

07. 03. 2021. у 15:03

МИНИСТАР унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је данас да су имена високих функционера МУП-а којима су достављани транскрипти нелегално прислушкиваних разговора председника Александра Вучића предата Тужилаштву за организовани криминал, и оно треба да квалификује кривично дело.

ВУЛИН О ПРИСЛУШКИВАЊУ ВУЧИЋА: Доказали смо кршење закона и злоупотребу система

Фото: Принтцреен

"Чврсто верујем да смо доказали њихову умешаност и да су кршили закон, злоупотребљавали систем. Држава почива на поверењу да наши државни органи воде рачуна о свакоме од нас и да се закон безусловно поштује. Када се то поверење изигра, онда смо у проблему и морамо да га вратимо, а начин је да они који су изиграли буду кажњени и да се ово никада више не понови", рекао је Вулин за ТВ Прва.

Према његовим речима, полиција је недвосмислено показала да је постајала злоупотреба система и да су се прислушкивали људи који нису морали и требали да се слушају, али су стављени на мере зато што се знало да ће бити у комуникацији с председником Вучићем и члановима његове породице.

Вулин је нагласио да праћење контаката Вучића и чланова његове породице није само кршење њихових људских права, већ и угрожавање њихове физичке безбедности.

"О мотивима прислушкивања истрага и судски поступак ће рећи да ли је то рађено само из главе неког функционера Министарства унутрашњих послова или можда уз подршку некога из иностранства. Постоје надлежне службе које ће се бавити и баве се тиме", рекао је Вулин.

Како се наводи у саопштењу Министарства унутрашњих послова, он је нагласио је да у 1.572 прислушкивана разговора није било ни једног инкриминишућег.

"Ти разговори су, од стране тужилаштва и полиције, поново преслушани. Ни један једини разговор није могао да послужи као инкриминишући, а ни против једног од људи који су били на мерама није поднета ни једна кривична пријава, нити су икада били осуђени. Њихов једни грех је била близина с Вучићем и члановима његове породице", објаснио је Вулин.

Говорећи о сликама и именима оперативаца МУП-а и БИА који су радили на овом случају, а које су нађене у телефонима припадника организоване криминалне групе Беливук-Миљковић, Вулин је навео да је имена и фотографије тих особа њима неко дојавио и нагласио да ће бити утврђено ко је то урадио.

На питање новинара да објасни поступак декодирања скај телефона и комуникација, он је рекао да су код припадника организоване криминалне групе одузета 44 телефона који су декодирани и у којима су нађени бројни докази кривичних дела, неки за које се знало да су их они починили, а неки за које је тек откривено да су њихово дело.

Према његовим речима, сврха монструозних снимака и фотографија које су припадници клана размењивали између себе и слали противницима била је застрашивање.

"Врх мафије је страдао, а страдаће и улични продавци", истакао је Вулин и додао да постоје они који већ покушавају да преузму тржиште, територију и мрежу клана Беливук - Миљковић и нагласио да ће се и с њима држава на исти начин обрачунати.

Упитан о току истраге везане за убиство београдског адвоката Драгослава Огњановића, министар је навео да полиција пажљиво истражује свако кривично дело које није расветљено и да су сви предмет истраге као да су се десила данас, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)