ХОЋЕ ДИЈАЛОГ НА "ДРУГОМ КОЛОСЕКУ": Све дужа листа странака које желе да о изборним условима разговарају без присуства европских посредника

В. М.

06. 03. 2021. у 11:24

ХОЋЕ ДИЈАЛОГ НА ДРУГОМ КОЛОСЕКУ: Све дужа листа странака које желе да о изборним условима разговарају без присуства европских посредника

Архива

ПРОЦЕС припрема за међустраначки дијалог уз посредовање Европске уније званично је почео првог дана марта, али странке које су се изјасниле за преговоре без учешћа странаца још чекају позив председника Скупштине Србије Ивице Дачића.

У међувремену расте списак партија које желе да о изборним условима разговарају без посредника ЕУ.

Дачић је, након што су неке партије, међу којима су ДСС и СРС, поручиле да не треба укључивати странце у договор о изборним условима, најавио да ће за њих бити организовани разговори на другом колосеку.

Лидер ДСС Милош Јовановић каже да Дачићев позив још није стигао, али очекује да ће се то ускоро догодити:

- Председник Скупштине је о томе јавно говорио и ми смо то у начелу прихватили, тако да не очекујем да ће бити проблема у организацији овог дијалога.

Јовановић верује и да вођење разговара по два плана, као ни то што се за учешће у дијалогу јављају и сасвим нерелевантне странке, неће унети конфузију у међустраначки дијалог:

- Претпостављам да неће сви који су заинтересовани добити позив. Мора се у обзир узети и релевантност партије.

Осим ДСС, за учешће у дијалогу без ЕУ, изјаснио се и Покрет обнове Краљевине Србије, са којим је Јовановићева странка већ успоставила сарадњу. Резерву према европском посредовању придружила се и ДјБ, која је, према последњим истраживањима, једина опозициона странка која самостално може да пређе цензус. Кандидата за "други колосек" има и међу партијама власти. Покрет социјалиста Александра Вулина поручује да су спремни да разговарају о изборним условима са свим опозиционим партијама, али да сматрају да не треба учествовати у дијалогу у којем посредују странци и невладине организације.

Резерву према том формату исказао је и СПАС, а председник те странке Александар Шапић рекао је да они вероватно неће имати своје представнике, већ сматрају да СНС треба да представља читаву владајућу коалицију. Имамо и оних, попут самосталног посланика Владана Глишића, који желе да учествују у оба дијалога.

ПРИЈАВИЛИ СЕ И КОМУНИСТИ

ПОКС је први јавно саопштио имена својих представника у дијалогу - то ће бити председник странке Жика Гојковић и његов заменик Мирко Чикириз. Јавили су се и комунисти НКПЈ и СКОЈ који су делегирали Александра Бањанца и Александра Ђенића. Социјалисти још нису донели званичну одлуку, али вероватно ће их представљати Ђорђе Милићевић и Жарко Обрадовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)