ЛАЈЧАК НОСИ КЉУЧНУ ПОРУКУ У БРИСЕЛ: Ево шта је рекао након састанка, председника Вучића очекују важни састанци

Танјуг

04. 03. 2021. у 23:51

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да и у Београду и Приштини постоји воља за дијалогом и "апсолутно разумевање" да он нема алтернативу и додао да пре лета очекује да дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и лидера Покрета Самоопредељење Аљбина Кутрија.

ЛАЈЧАК НОСИ КЉУЧНУ ПОРУКУ У БРИСЕЛ: Ево шта је рекао након састанка, председника Вучића очекују важни састанци

Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Главни закључак мојих разговора у Приштини и Београду је да постоји воља за дијалогом, да постоји апсолутно разумевање да дијалог нема алтерантиву и да је дијалог апсолутно кључан за нормализацију односа и европски пут, али и за нормалну атмосферу између Косова и Србије - рекао је Лајчак.

Како је нагласио, ниједан од актера са којима се сусрео на КиМ и у Србији није поставио питање да ли потребан дијалог. 

- То је кључна порука коју носим са собом у Брисел - поручио је Лајчак. 

Фото: Танјуг/Раде Прелић

На питање да ли је реч о техничком или политичком дијалогу, Лајчак је рекао да не види да постоје два дијалога, већ да постоји само један дијалог, који је политички по дефиницији. Он је подсетио да је 10 година дијалог водио високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност.

- Десет година је довољно дуго за преговарачки процес. Са доласком нове Европске комисије донета је одлука да морамо да се фокусирамо на тај процес и да имамо некога ко ће у ЕУ да прати и бави се тим процесом 24 сата дневно седам дана у недељи и да то што преговарамо буде један свеобухватан споразум о нормализациј односа између Косова и Србије - рекао је Лајчак. 

Како је нагласио, тај споразум треба да реши сва отворена питања "једном и заувек".

- То значи сва отворена питања која до сада нису била на столу, али и она која јесу договорена, али нису испуњена или су само делимично испуњена - објаснио је он.

Он је додао да је један од главних циљева његове посете био да се састане са Куртијем као победником на изборима на КиМ и да са њим разговара о дијалогу и наставку тог процеса. 

- Он није био упућен у дијалог, па је за мене било битно да од мене добије пуну информацију о дијалогу. Закључак наших разговора, а провели смо више од три сата заједно је да он разуме да је дијалог потребан, он је спреман за наставак и он је тај који ће да води делегацију (тзв.) Косова. Сперман је да дође у Брисел и састане са Вучићем. То треба да се догоди у разумно брзо време након формирања институција - нагласио је Лајчак. 

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је додао да има довољно простора за тај процес.

- Курти убеђен да сва питања може да реши релативно брзо. Ми имамо сигурно до краја године довољно простора да се усредсредимо на дијалог јер Србија очекује изборе за годину дана, отрпилике следеће године на пролеће. Имамо довољно простора и очекујем да ће први састанак у разумно време након формирања свих потребних институција сигурно бити пре лета - навео је Лајчак. 

Нагласио је и да дијалог испуњава неколико фунцкија, од којих је, како је навео, главно да се договори споразум.

- Осим тога, дијалог је и једина платформа за разговор између Београда и Приштине, уз присуство ЕУ - навео је Лајчак. 

Како је додао, искуство показује да ако нема дијалога, онда нема платформе за решавање питања.

- И онда се то решава порукама преко медија, што није најефикаснији начин решавања. Ако нема дијалога тензије расту, ако има тензије падају. Свим партнерима је јасно, сви знају да је дијалог потребан - нагласио је Лајчак. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)