КУРТИЈУ НЕДОСТАЈУ ТРИ ГЛАСА: "Самоопредељење" на корак до формирања владе, следе разговори са представницима мањина

Д. Р. Ђ.- Д. З.

04. 03. 2021. у 21:08

КУРТИЈУ НЕДОСТАЈУ ТРИ ГЛАСА: Самоопредељење на корак до формирања владе, следе разговори са представницима мањина

Фото АП

ЛИДЕР "Самоопредељења" Аљбин Курти надомак је формирања своје друге владе у само годину дана.

Централна изборна комисија у Приштини објавила је у четвртак да ће његов покрет у новом скупштинском сазиву имати 58 посланичких мандата, од 120, што значи да су му потребна још три гласа да би поново постао премијер.

Курти је уверен да ће уз себе имати и више од 61 посланика, и како је најавио, његова влада имаће подршку два мањинска посланика - Бошњака Емиља Реџепија и Египћанина Елберта Краснићија и "још неких".

На то са ким ће још ући у коалициони аранжман, утицаће калкулација око избора председника привремених институција, што ускоро стиже на дневни ред. На том месту Курти жели Вљосу Османи, а да би се то остварило, биће им потребна много већа подршка у парламенту, од минимум 80 посланика.

Српска листа освојила је свих десет загарантованих мандата за српску заједницу, са добијених 44.404 гласа, а у парламент нису ушли ГИ "За слободу, правду и опстанак" и Српски демократски савез.

Како је саопштено из ЦИК, на другом месту, после "Самоопредељења" је Демократска партија Косова која ће имати 19 посланика, следи Демократски савез Косова Исе Мустафе са освојених 15 места и Алијанса за будућност Косова, Рамуша Харадинаја, којој припада осам мандата. Преосталих десет посланичких места припада Ромима, Ашкалијама, Египћанима, Бошњацима, Турцима и Ромима.

Консултације са странкама око именовања мандатара још нису започеле и за то колико ће оне трајати не постоји одређен рок. Када се име мандатара саопшти, онда он има 15 дана да Скупштини представи свој кабинет. У овом моменту је неизвесно како ће се Српска листа одредити према кандидату за премијера, који ће по свему судећи бити Курти. Из ове листе у четвртак нису желели да се оглашавају тим поводом, а према ранијим изјавама Куртија, он и не жели да формира већину са представницима СЛ.

Без обзира на то, Срби, према косовском уставу, имају загарантовано право на потпредседника Скупштине, једног министра, као и на два заменика министара.

Приликом гласања за Куртијев кабинет прошлог фебруара, СЛ је била уздржана, а у тој влади је имала два министра. Већ у марту влада је пала и СЛ је томе дала свој допринос са свих десет гласова, због чега им Курти сада замера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)