МИЛО НАС НЕ ОСТАВЉА НА МИРУ: Ђукановић стално говори о Србији, Вулин мисли да је то зато што је већи део живота провео као Србин

В. К. - С. С. Р.

04. 03. 2021. у 20:57

МИЛО НАС НЕ ОСТАВЉА НА МИРУ: Ђукановић стално говори о Србији, Вулин мисли да је то зато што је већи део живота провео као Србин

Фото: Танјуг/Кабинет председника владе/Слободан Милјевић

ЂУКАНОВИЋ више размишља и говори о Србији него о Црној Гори, што се и могло очекивати од неког ко је већи део живота провео као Србин.

Нацију или веру може да промени, али не може истину да је током деведесетих био важан део српске политике и да ниједна кључна одлука српског народа није донета без учешћа легитимних представника Црне Горе и међу њима Срба из Црне Горе, а Мило је био први међу њима.

Овако је министар полиције Александар Вулин у четвртак одговорио на још један у низу напада председника Црне Горе Мила Ђукановића у оквиру кампање за изборе у Никшићу, поручивши да Србија невероватно упорно ради у корист своје штете, па је пуштен дух мржње из боце према свему што је црногорско, због чега су односи између две државе на најнижем нивоу.

- Србија поштује суверенитет Црне Горе и њено право да одлучује о себи, али исто тако брине о Србима и бориће се за право Срба где год да постоје, и да буду Срби где год да су рођени и где год да живе - истакао је Вулин за "Новости".

А лидер Црне Горе и даље игра на "српску карту", иако га је ова реторика коштала избора на републичком нивоу и губитка власти после три деценије. Тако је на Петом новинарском форуму изјавио и да не треба да доказује своје тврдње, јер је актер политичког живота 30 година, испратио је деведесете, планове за Хрватску и Босну, Рамбује који је нуђен за тзв. Косово.

- Све је то бахато, грубо и брзлоплето одбијано и завршавало се губицима за Србију, креаторе такве политике, а нажалост и по друге. То се данас ради према Црној Гори - истакао је Ђукановић. - Говорио сам то мојим саговорницима у Београду, када је то кренуло поводом Закона о слободи вероисповести. Причао сам да се сећам деведесетих и да су тада били неки људи озбиљнијег политичког калибра него данас. А, сада се понавља иста грешка и Србија води бесомучну кампању за локалне изборе у Никшићу.

Он је навео да се "са ТВ Хепи води 'Битка за Никшић', што је име емисије", а намера је да се освоји други град по величини у Црној Гори и родно место Ђукановића, кроз експазионистичку политику Србије.

Иако је раније истицао резултате пописа и чинио све да се "српско" избаци што више може, сада је објаснио да "за грађанску Црну Гору сазнање да ли је између два пописа порастао број једне, а опао друге нације, није чак ни од посебне важности". Зато му је, како је навео, невероватно да је шефу суседне државе од националног интереса попис у Црној Гори, јер је "очигледно реч о намери да се доказује да Црна Гора није грађанска, него српска држава".

Иначе, и поред свих притисака, скоро трећина становништва се изјаснила да су Срби, а очекује се да би на наредном изјашњавању то могло бити и више, док је Српска православна црква убедљиво најпоштованија институција. Избори у Никшићу су заказани за 14. март и то је прво изјашњавање грађана после промене власти на републичком нивоу.

КРИВИ И РУСИЈУ ЗА "ХИБРИДНИ РАТ"

ЂУКАНОВИЋ је најавио да очекује брз повратак САД у евроатлантску заједницу и на Западни Балкан.

- Из нашег искуства сведочим да је хибридни рат који је из Русије вођен против Црне Горе, код западних партнера третиран као црногорски проблем. Оно што је примењено према Црној Гори 30. августа 2020, када су били избори, чека сваку европску земљу и тада ће постати свесни да је ово пар екселанс питање европске безбедности - рекао је Ђукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Terazijski Crnogorac

07.03.2021. 22:50

Ne slazem se sa Vulinom,nacija ne moze da se promeni tokom zivota,ako se covek recimo rodi kao srbin ostaje to do kraja zivota to vazi i za sve druge narode.Moze da pise sta god hoce da je turčin,amerikanac,kinez papir trpi sve ali ne moze da promeni da je srbin u njegovim venama je srpska krv.Slažem se da moze da promeni veru to da...