МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: Србији важна подршка Немачке, тежи ка чланству ЕУ

Танјуг

02. 03. 2021. у 22:06

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: Србији важна подршка Немачке, тежи ка чланству ЕУ

Фото: Ж. Кнежевић

МИНИСТАР спољних послова Никола Селаковић најавио је уочи посете Немачкој, да ће искористити прилику да свом немачком колеги Хајку Масу пренесе шта је постигла Србија, и да би то било незамисливо без немачке подршке, те да је наша спремна да настави ову сарадњу, као и политички дијалог са Берлином.

Селаковић, који ће наредна два дана боративи у посети Берлину, у интервјуу за "Зидојче Цајтунг", подвукао је да је подршка Немачке веома важна за Србију, посебно у процесу приступања ЕУ.

Када је реч о нормализачији односа са Приштином, Селаковић је истакао да је Београд предузео много корака, спровео све обавезе из Бриселског споразумуа из 2013. године, а и даље чека да Приштина спроведе своју обавезу - формирање Заједнице српских општина.

- “Подржавамо улогу специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака. Искрено, верујемо да једино решење таквог питања може бити само компромис. А, одрживи компромис се не може састојати у томе да једна страна даје све, а друга ништа - подсетио је Селаковић.

На питање да ли такав компромис укључује признавање Косова као суверене државе, Селаковић је узвратио питањем: "Шта је онда компромис?"

- Ја не видим компромис у једном таквом оквиру. Знам да Берлин сматра Косово сувереном државом. Али, Београд нема такво становиште. Као ни Мадрид, Атина, Братислава, Никозија и Букурешт. Морамо наћи решење које је одрживо и прихватљиво - нагласио је сед српске дипломатије.

НЕМАЈУ НИ ДАНАС СВИ ИСТЕ КАРТЕ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

Упитан како ће изгледати политичка карта региона за 10 година и да ли ће границе бити исте као и данас, Селаковић је указао да немају ни данас сви исте карте Југоисточне Европе, већ да постоје разлике у погледима.

- Желим да видим Југоисточну Европу као део уједињене Европе. Мирни регион из којег људи не емигрирају у друге земље. Председник Србије покренуо је регионалну иницијативу 'Мини-Шенген', са шефовима влада Албаније и Северне Македоније. Економска интеграција такође доводи до попустања тензија. Ако би Брисел показао знатно више политичке воље и интересовања за добробит грађана и интеграцију региона у Европску унију, тада би се многе тренутно тешке контроверзе решиле много лакше - рекао је он.

"Зиддојче Цајтунг" посебно је интересовао и процес вакцинације, те је на питање да ли се вакцинисао, Селаковић одговорио да је другу вакцину примио пре 18 дана, те да је један од 1,45 милиона српских грађана који су се вакцинисали против корона вируса. Селаковић је казао да је његово искуство са вакцинацијом апсолутно позитивно, и да није имао нуспојаве.

ГРАЂАНИ  МОГЛИ ДА БИРАЈУ ИЗМЕЂУ ЧЕТИРИ ВАКЦИНЕ

Он је истакао да је поносан на своју земљу која је грађанима омогућила да бирају између четири вакцине - две са запада, Фајзер-Бионтек и Астра Зенека, и две са истока, Спутњик В и Синофарм. Казао је да је он одабрао кинеску, Синофарм вакцину, мада би, додаје, узео било коју од остале три.

- Одабрао сам Синофарм, јер знам да су многи други грађани одабрали ову вакцину и зато што су ми лекари рекли да је то на класичан начин произведена вакцина која пружа дугорочну заштиту - објаснио је он.

Упитан да ли је председник Вучић, приликом дочека испоруке вакцина из Пекинга, речима да Србија „дубоко верује у кинеску вакцину, а тиме и у кинеску државу“ упутио сигнал Бриселу, Селаковић је одговорио да то није случај, већ да је то био само гест према пријатељима који су нам помогли када нам је било најпотребније.

- Баш као на почетку пандемије, када смо од наших кинеских пријатеља добили респираторе. Ми смо мала земља, сиромашна. Када се нађете у невољи, морате наћи најбоље начине да спасите људске животе. Ми остајемо на европском путу, и то је наш основни спољнополитички приоритет, који се није мењао више од 20 година - указао је он.

СРБИЈА ТЕЖИ КА ЧЛАНСТВУ ЕУ

Селаковић је подвукао да Србија тежи ка чланству у ЕУ, и да су све реформе које су започете последњих година усмерене ка томе.

- “Припадамо европском културном простору. Прва смо држава Западног Балкана која је прихватила нову методологију ЕК за процес проширења - подсетио је он.

Упитан за извештај о Србији, у којем Европска комисија наводи напредак, али и недостатке, као, на пример, да у земљи тренутно нема ефикасне опозиције, јер су многе странке бојкотовале последње изборе, Селаковић је казао да се у великој мери слаже са извештајем, али и да се не би сложио у неколико тачака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)